Teraz Czytasz
Boczniak mikołajkowy

Boczniak mikołajkowy

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Zapiekanka z boczniakami - przepis

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze Zakoplanu mamy dla Was propozycję, która doskonale wpisuje się w atmosferę zimowej przyjemności. Przedstawiamy przepis na aromatyczną zapiekankę z boczniaków i sera raclette – pyszną, rozgrzewającą i pełną charakteru.

Idealną na mikołajkowe spotkanie z bliskimi przy kubku gorącej herbaty. Przekonajcie się sami, jak w prosty sposób można stworzyć danie, które podbije podniebienia i wprowadzi do domu aromatyczne zapachy.

Potrzebne będą:

  • 6 boczniaków
  • ok. 300 g sera raclette
  • 60 g masła
  • 6 kromek dobrego chleba żytniego na zakwasie
  • mała wiązka szczypiorku 
  • sól i pieprz do smaku

Działamy:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Posmaruj kromki chleba masłem. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki i lekko przesmaż na maśle – wystarczy około 3 minuty, tak, żeby boczniaki doznały lekkiej karmelizacji. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przełóż grzyby na kromki.

Zobacz Też

Teraz podziel ser na 6 plastrów (tu nie szczędzimy sera!),a plastry ułóż na kromki z grzybami. Zapiekanki ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 8 minut, aż ser całkiem zmięknie – jednak nie za długo, by nie spłynął na blaszkę. Jeśli tak się stanie, to też nie tragedia. Można taki ser, za pomocą szpachelki, przenieść z powrotem na zapiekankę. Gotową zapiekankę posyp posiekanym szczypiorkiem.  

Fot. Pietruszka Fotografia

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry