Teraz Czytasz
Chili con carne i czekolada

Chili con carne i czekolada

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Chili con carne i czekolada

Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę? Maria na wiele dni pogrążyła się w transie, a po obudzeniu wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom, a od pogan otrzymała przepis!

Aktualnie chili con czarne to popularna potrawa kuchni teksasko-meksykańskiej. Pyszna, pikantna i zdrowa – powstaje na bazie świeżych warzyw i przypraw. My dodajemy do niej tajemny składnik – ciemną czekoladę, która niezwykle wzbogaca smak. Jeśli lubicie, stopień ostrości dania możecie zwiększyć dodając więcej chili.

Potrzebne będą:

  • 1 kg rozbratel mielony
  • 150 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 0,4 kg posiekanej cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • świeże chili (według uznania)
  • 50 g ciemnej czekolady 72%
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g ugotowanej czarnej fasoli
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • cukier, sól i czarny pieprz – do smaku
  • garść świeżej kolendry

Działamy!

Zobacz Też

Na dużej patelni zeszklij na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, całe ząbki czosnku, chili, kmin rzymski i mieszając, smaż przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę – mieszając zrumień mięso z każdej strony. Dodaj koncentrat i czekoladę, a po wymieszaniu dopraw cukrem, pieprzem oraz ewentualnie dolej wody dla uzyskania lżejszej konsystencji. Smaż całość na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną czarną fasolę, kilka razy zamieszaj i gotowe! Podawaj z ryżem i garścią świeżej kolendry.

Chili con carne i czekolada
Fot. Pietruszka Fotografia

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry