Gotowane pory z serem roquefort

Gotowanie to dla mnie poszukiwanie równowagi. Dlatego tym razem niskokaloryczne pory łączymy z wyrazistym i tłustym roquefortem.

Zresztą nie ja pierwszy zachwycam się tymi składnikami. Ponoć już cesarz Neron był wielkim admiratorem porów; połączone z oliwą miały wzmacniać jego głos podczas przemów. Dojrzewający zaś w wapiennych jaskiniach roquefort od wieków zwany jest „królewskim serem”. Co ciekawe, kilka lat temu naukowcy stwierdzili, że to właśnie roquefort przyczynia się do długowieczności Francuzów. Ja z kolei wiem na pewno, że roquefort z gotowanymi porami będzie świetnym dodatkiem do ryb i drobiu. Jako samodzielne danie też zresztą smakuje wyśmienicie.

Potrzebne będą: 

  • 200 g sera roquefort
  • 8 porów
  • Sól

Winegret:

  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
  • 50 g miodu
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy
  • garść posiekanej trybuli 
  • 1 świeże chilli 
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Działamy! 

Przygotowujemy winegret: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Oczyszczamy pory: odkrawamy dolną, a później górną (zieloną) część i starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone pory kroimy na 6 cm kawałki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości ok. 8 minut, wyjmujemy i od razu umieszczamy w winegrecie, by nabrały najwięcej smaku. Ciepłe pory podajemy z pokruszonym serem roquefort.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »