Szczawnicki Redyk to dzień, podczas którego bacowie sprowadzają owce z hal maszerując ulicami Szczawnicy.To wyjątkowe święto dla lokalnej ludności i piękna tradycja regionu. Przyciąga turystów chcących zobaczyć istne morze owiec wędrujących ulicami miasta i przejść wśród nich w towarzystwie górali i góralskiej muzyki
Pobyt pasterzy z owcami na górskich halach rozpoczyna się w dzień św. Wojciecha, czyli 23 kwietnia – wtedy odbywa się redyk wiosenny. Wiosną gospodarze spisują i znakują swoje owce. Przekazują je bacy, który wraz z towarzyszącymi mu pomocnikami – juhasami wyruszają na hale. Pilnują tam i doglądają owiec, chronią je przed wilkami. Na czas wypasu baca i juhasi mieszkają w bacówce, która jest nie tylko schronieniem, ale i miejscem pracy: służy do wyrobu tak popularnych na Podhalu produktów z owczego mleka: oscypków, bundzu i żętycy.
Z kolei w dzień św. Michała Archanioła, 29 września, pasterze wyruszają ze zwierzętami do domów. Oczywiście data jest ruchoma, duże znaczenie ma pogoda i warunki panujące w danym roku na halach. Redyk jesienny zwany jest gwarowo „osod”, „łosod”, „łossod”. Nazwa pochodzi od nazwy osadzić, czyli odprowadzić owce do poszczególnych gospodarstw.
Zarówno wiosenne wyprowadzenie owiec na hale, jak i ich jesienny powrót w doliny to lokalne święta pełne folkloru i zabawy. Odbywają się występy zespołów regionalnych i degustacje lokalnych wyrobów. A rzeka owiec sunąca ulicami Szczawnicy robi wrażenie!
PROGRAM (plac vis a vis Biedronki, ul. Główna 340)
12:30 Rozpoczęcie – przepęd owiec
14:00 Występ zespołów regionalnych – Kapela Jaworcanie, góralska hudba Flisok, kapela Folk Power, Temperament Cimbal Orchestra
17:00 Koncert Brathanki
20:00 Góralska potańcówka z kapelą i DJ-em (strefa pod kolejką, ul. Główna 7 – możliwy transport busem)
Czego nie możecie przegapić?
- tradycyjnych potrwa przygotowanych przez Oddział Pieniński Związku Podhalan
- barana z rożna po pienińsku – rodziny Zachwiejów Bulisiów
- wystawy twórczości regionalnej przygotowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Sztuk Pięknych oddziału Szczawnica
- tradycyjnych wyrobów owczych z bacówki Andrzeja Majerskiego
- stoiska gastronomicznego Koła PSONI w Szczawnicy