Najlepsze wina Toskanii pod Giewontem

Taka okazja nie zdarza się pod Tatrami nazbyt często. W poniedziałek 7 listopada w Restauracji Halka mieszczącej się w zakopiańskim Hotelu Aries odbyła się wyjątkowa kolacja degustacyjna, której gwiazdą były wina z toskańskiej winnicy Isole e Olena. O ich powstawaniu opowiadał właściciel winnicy, ikona włoskiego winiarstwa Paolo de Marchi. Wyjątkowe menu degustacyjne, w towarzystwie którego znalazły się wyselekcjonowane kieliszki trunku, przygotował Szef Kuchni Michał Lelek. Propozycje były doskonałe, inspirujące, a czasem zaskakujące. Tatar z gęsiny, czy doskonały tuńczyk oraz wina takie jak Chianti Classico, wyjątkowe Chardonnay, czy wizytówka winnicy – Ceparello, pozostaną w pamięci zaproszonych gości na długo.

Isole e Olena
Nazwa „Isole e Olena” powstała w 1950 roku, kiedy rodzina De Marchi zakupiła i połączyła dwie sąsiadujące wioski „Isole” i „Olena”, z których historia każdej sięga setek lat. Posiadłość znajduje się w samym sercu regionu Chianti Classico w połowie drogi między Sieną a Florencją. Paolo De Marchi studiował rolnictwo na Uniwersytecie w Turynie i pracował podczas kilku zbiorów w Kalifornii i Francji. Paolo czuł mocną potrzebę doskonalenia i modernizacji w regionie Chianti Classico. Jednym z pierwszych pomysłów było sadzenie odmian międzynarodowych.

Spora część win produkowanych zgodnie z zasadami DOC Chianti Classico była słabej jakości, więc najlepsi producenci zaczęli eksperymentować z mieszankami Sangiovese i Caberneta lub innych odmian międzynarodowych – na przykład Antinori stworzył Tignanello, wspaniały kupaż Sangiovese i Cabernet, który nie kwalifikuje się do statusu DOC.

Paolo zasadził winnicę Cabernetem, częściowo dlatego, że ziemia była dobra dla winogron Cabernet, a po części dlatego, że wszyscy to robili. Miał początkowo używać Cabernet w celu poprawy ciała i koloru jego Chianti Classico. W końcu zdecydował, że idealnym komplementem winogron Sangiovese jest Syrah, szlachetny francuski szczep z Doliny Rodanu i zasadził również tę odmianę. W między czasie jednak doszedł do wniosku, że siła Toskanii leży w typowości jej win, ich unikalnych cechach, a cechy te pochodzą głównie z winogron Sangiovese. Będąc wiernym tej zasadzie, tworzy swoje słynne Chianti Classico oraz Ceparello

Co w takim razie robi Paolo z winogronami Cabernet i Syrah? Robi inne wina pod nowymi etykietami Collezione De Marchi: Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Street Food Polska Festival 2025

Street Food Polska Festival 2025

Halo Nowy Targ! Od 25 do 27 kwietnia na Rynku zaparkują najlepsze food trucki z kuchnią z różnych stron świata. Będą potrawy hiszpańskiej, amerykańskiej, węgierskiej, azjatyckiej i polskiej. Dania mięsne

Czytaj dalej »
Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 10 maja w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »