Najlepsze wina Toskanii pod Giewontem

Taka okazja nie zdarza się pod Tatrami nazbyt często. W poniedziałek 7 listopada w Restauracji Halka mieszczącej się w zakopiańskim Hotelu Aries odbyła się wyjątkowa kolacja degustacyjna, której gwiazdą były wina z toskańskiej winnicy Isole e Olena. O ich powstawaniu opowiadał właściciel winnicy, ikona włoskiego winiarstwa Paolo de Marchi. Wyjątkowe menu degustacyjne, w towarzystwie którego znalazły się wyselekcjonowane kieliszki trunku, przygotował Szef Kuchni Michał Lelek. Propozycje były doskonałe, inspirujące, a czasem zaskakujące. Tatar z gęsiny, czy doskonały tuńczyk oraz wina takie jak Chianti Classico, wyjątkowe Chardonnay, czy wizytówka winnicy – Ceparello, pozostaną w pamięci zaproszonych gości na długo.

Isole e Olena
Nazwa „Isole e Olena” powstała w 1950 roku, kiedy rodzina De Marchi zakupiła i połączyła dwie sąsiadujące wioski „Isole” i „Olena”, z których historia każdej sięga setek lat. Posiadłość znajduje się w samym sercu regionu Chianti Classico w połowie drogi między Sieną a Florencją. Paolo De Marchi studiował rolnictwo na Uniwersytecie w Turynie i pracował podczas kilku zbiorów w Kalifornii i Francji. Paolo czuł mocną potrzebę doskonalenia i modernizacji w regionie Chianti Classico. Jednym z pierwszych pomysłów było sadzenie odmian międzynarodowych.

Spora część win produkowanych zgodnie z zasadami DOC Chianti Classico była słabej jakości, więc najlepsi producenci zaczęli eksperymentować z mieszankami Sangiovese i Caberneta lub innych odmian międzynarodowych – na przykład Antinori stworzył Tignanello, wspaniały kupaż Sangiovese i Cabernet, który nie kwalifikuje się do statusu DOC.

Paolo zasadził winnicę Cabernetem, częściowo dlatego, że ziemia była dobra dla winogron Cabernet, a po części dlatego, że wszyscy to robili. Miał początkowo używać Cabernet w celu poprawy ciała i koloru jego Chianti Classico. W końcu zdecydował, że idealnym komplementem winogron Sangiovese jest Syrah, szlachetny francuski szczep z Doliny Rodanu i zasadził również tę odmianę. W między czasie jednak doszedł do wniosku, że siła Toskanii leży w typowości jej win, ich unikalnych cechach, a cechy te pochodzą głównie z winogron Sangiovese. Będąc wiernym tej zasadzie, tworzy swoje słynne Chianti Classico oraz Ceparello

Co w takim razie robi Paolo z winogronami Cabernet i Syrah? Robi inne wina pod nowymi etykietami Collezione De Marchi: Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: