Pieczona botwinka w sosie teriyaki z jogurtem greckim 

Czerwiec kojarzy mi się z czerwienią owoców i warzyw. Gdy tylko pojawią się na targu kupuję wyczekiwane przez cały rok przesłodkie truskawki, niemal bordowe czereśnie i kwaśne porzeczki. W mojej kuchni lądują też soczyste pomidory, chrupiące rzodkiewki i … botwinka, z której zrobisz nie tylko klasyczną zupę czy idealny na gorące dni chłodnik. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną zapiekaną botwinkę z wyraźną orientalną nutą. To wprawdzie nieoczywiste połączenie smaków, ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Biegnijcie więc po świeżą botwinkę i zaczynamy!  

Potrzebne będą:  

  • Pęczek botwinki z młodymi małym buraczkami  
  • 60ml jasnego sosu sojowego 
  • Olej słonecznikowy 
  • Pieprz 
  • 1 papryczka chilli 
  • 150g cukru muscovado 
  • ½ łyżeczki pasty harissa 
  • 200ml jogurtu greckiego bądź kwaśnej śmietany 
  • Prażony sezam 

Działamy!  

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Zaczynamy od umycia botwinki wraz z liśćmi. Wyszoruj małe buraczki z resztek ziemi, a liście dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, polej jasnym sosem sojowym, skrop olejem słonecznikowym, a na koniec dopraw pieprzem, papryczką chilli, cukrem muscovado oraz pastą harissa. Naczynie żaroodporne zakryj pokrywką bądź folią aluminiową, włóż do piekarnia i piecz w temperaturze 170 stopni do miękkości przez około 40 minut. Botwinkę przełóż na głęboki talerz i polej sosem powstałym w czasie pieczenia, który bardzo przypomina sos teriyaki. W wersji fit tego dania dodaj jogurt grecki, a jeżeli nie liczysz kalorii – może być to kwaśna śmietana. A na koniec koniecznie posyp całość uprażonym wcześniej na patelni sezamem! 

MG 7888 1
Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »
Folk is now - marka ucudowane
Dobre bo zakopiańskie

Folk is now – marka ucudowane

ucudowane to młoda, podhalańska marka modowa z góralskim sercem, którą tworzy Dominika Rubiś. Jeśli chcesz mieć w szafie wyjątkowe bluzy z podhalańskim sznytem, dzięki którym nie zginiesz w tłumie, to

Czytaj dalej »
Papieska Majówka na Bachledówce

Papieska Majówka na Bachledówce

W niedzielę, 11 maja w malowniczym Sanktuarium Ojców Paulinów na Bachledówce odbędzie się XXI edycja Konkursu Góralskiej Pieśni Religijnej „Papieska Majówka na Bachledówce”. Wydarzenie rozpocznie się uroczystą Mszą Świętą o

Czytaj dalej »