Pieczona botwinka w sosie teriyaki z jogurtem greckim 

Czerwiec kojarzy mi się z czerwienią owoców i warzyw. Gdy tylko pojawią się na targu kupuję wyczekiwane przez cały rok przesłodkie truskawki, niemal bordowe czereśnie i kwaśne porzeczki. W mojej kuchni lądują też soczyste pomidory, chrupiące rzodkiewki i … botwinka, z której zrobisz nie tylko klasyczną zupę czy idealny na gorące dni chłodnik. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną zapiekaną botwinkę z wyraźną orientalną nutą. To wprawdzie nieoczywiste połączenie smaków, ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Biegnijcie więc po świeżą botwinkę i zaczynamy!  

Potrzebne będą:  

  • Pęczek botwinki z młodymi małym buraczkami  
  • 60ml jasnego sosu sojowego 
  • Olej słonecznikowy 
  • Pieprz 
  • 1 papryczka chilli 
  • 150g cukru muscovado 
  • ½ łyżeczki pasty harissa 
  • 200ml jogurtu greckiego bądź kwaśnej śmietany 
  • Prażony sezam 

Działamy!  

Nastaw piekarnik na 170 stopni. Zaczynamy od umycia botwinki wraz z liśćmi. Wyszoruj małe buraczki z resztek ziemi, a liście dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, polej jasnym sosem sojowym, skrop olejem słonecznikowym, a na koniec dopraw pieprzem, papryczką chilli, cukrem muscovado oraz pastą harissa. Naczynie żaroodporne zakryj pokrywką bądź folią aluminiową, włóż do piekarnia i piecz w temperaturze 170 stopni do miękkości przez około 40 minut. Botwinkę przełóż na głęboki talerz i polej sosem powstałym w czasie pieczenia, który bardzo przypomina sos teriyaki. W wersji fit tego dania dodaj jogurt grecki, a jeżeli nie liczysz kalorii – może być to kwaśna śmietana. A na koniec koniecznie posyp całość uprażonym wcześniej na patelni sezamem! 

Autor(ka):