Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn pietruszki – białe warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych. Tak naprawdę najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach – pasternak ma jaśniejsze z włoskami, pietruszka zaś ciemniejsze, błyszczące, bez włosków.

Pasternak w smaku jest delikatniejszy. Charakteryzuje się łagodniejszym, słodkawym smakiem zbliżonym bardziej do smaku orzecha. Przygotowany zgodnie z poniższym przepisem świetnie nada się do mięs jako dodatek lub warzywna przekąska. Polecam również jako osobne danie z kaszą bulgur. 

Potrzebne będą:

  • 6 sztuk pasternaku
  • 80 ml oliwy
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 ml miodu
  • 50 g masła
  • 150 g migdałów
  • Whisky 40%

Działamy! 

Pasternak umyj pod bieżącą wodą i przekrój wzdłuż na pół. Przekrojony pasternak połóż na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Następnie zawiń szczelnie folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 45 minut, do godziny. W tym czasie na patelni zblanszuj migdały, dodaj do nich miód, masło i na sam koniec whisky. Gotowym sosem polewamy upieczony pasternak.