Restaurant Week

W dniach 28 października do 15 listopada Restaurant Week po raz kolejny zagości na Podhalu. W tej edycji w festiwalowym menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą też składniki zero waste. A wszystko pod hasłem: #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Jak co roku szefowie kuchni przygotowali specjalne popisowe menu w dwóch odsłonach. Każdy zestaw to przystawka, danie główne i deser w festiwalowej cenie 49 zł. Tym razem na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne. Promowane będą składniki zero waste, natomiast plastikowe słomki i opakowania na wynos zostały zakazane. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

13 restauracji na Podhalu

Restaurant Week odbywa się w kilkunastu miastach i regionach w całej Polsce. Na Podhalu udział w festiwalu bierze trzynaście restauracji: sześć z Zakopanego, pięć z Nowego Targu oraz po jednej restauracji z Białki Tatrzańskiej i Murzasichla. By dostać się do tego prestiżowego grona, każda z restauracji musiała spełniać wysokie wymogi dotyczące jakości kuchni i serwowanych produktów, móc pochwalić się wysokim poziomem obsługi kelnerskiej i – co być może najważniejsze – autorskim menu. W Restaurant Week nie biorą udziału restauracje sieciowe, jest więc spora szansa na lokalne, często niepowtarzalne smaki.

W aktualnej edycji Restaurant Week udział biorą:

Zakopane

Przy Kominq (Gold Hotel), ul. Balzera 35
Bubuja Bistro, ul. Piłsudskiego 4
Javorina, ul. Strążyska 1
La Prima (Bachleda Residence), ul. Tetmajera 16
Góralska Tradycja, ul. Krupówki 29
Górna Stacja (Hotel Aquarion), ul. Jagiellońska 29

Nowy Targ

Absynt, ul. Zachemskiego 5
Na Szlaku (Hotel Ibis Styles), ul. Kolejowa 165
Vincitore, ul. Rynek 27
Villa Toscana, ul. Rynek 17
Tam Gdzie Zawsze, ul. Królowej Jadwigi 29B

Białka Tatrzańska

Novobilski, ul. Środkowa 182

Murzasichle

Krajobrazy, ul. Budzowa 45G

Rezerwacja stolików wyłącznie na stronie www.RestaurantWeek.pl.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »
Folk is now - marka ucudowane
Dobre bo zakopiańskie

Folk is now – marka ucudowane

ucudowane to młoda, podhalańska marka modowa z góralskim sercem, którą tworzy Dominika Rubiś. Jeśli chcesz mieć w szafie wyjątkowe bluzy z podhalańskim sznytem, dzięki którym nie zginiesz w tłumie, to

Czytaj dalej »
Papieska Majówka na Bachledówce

Papieska Majówka na Bachledówce

W niedzielę, 11 maja w malowniczym Sanktuarium Ojców Paulinów na Bachledówce odbędzie się XXI edycja Konkursu Góralskiej Pieśni Religijnej „Papieska Majówka na Bachledówce”. Wydarzenie rozpocznie się uroczystą Mszą Świętą o

Czytaj dalej »