Spotkanie z Ksenią Szczepanik-Ładygin – autorką książki „Zofia Radwańska-Paryska – próba biografii”

Witold Henryk Paryski i Zofia Radwańska-Paryska należą do grona legendowych postaci Zakopanego. Witold znany jest głównie jako autor wielotomowego przewodnika wspinaczkowego po Tatrach, natomiast Zofia z niezliczonych publikacji, poświęconych przyrodzie tatrzańskiej i jej ochronie oraz takich kultowych książek, jak „Mozaika tatrzańska” i „Zielony świat Tatr”. Oboje Paryscy są twórcami monumentalnej Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej. Spotkanie promujące książkę „Zofia Radwańska-Paryska – próba biografii” odbędzie się w sobotę, 21 września 2024 roku. o godzinie 17:00 w Kawiarni Kmicic przy ulicy Stanisława Staszica 11a.

Zofia Radwańska-Paryska jest bohaterką najnowszej książki Kseni Szczepanik-Ładygin. „Próba biografii Zofii Bronisławy Wandy Elwiry Radwańskiej-Kuleszyny-Paryskiej, zwanej też Kejsi, była niemałym wyzwaniem. Wieloimienność często bywa przypadkowa, a czasem wcale nie, jeśli próbować doszukać się genezy kolejnych nadawanych dziecku imion. Zwykle nie ma ona jednak przełożenia na wielowymiarowość czy koloryt osoby, której dotyczy. A jednak w przypadku postaci, o której mowa, była to jakby zapowiedź plątaniny nitek, które miały zaprowadzić piszącą te słowa do jakiegoś kłębka. Nie chcąc popadać w hagiograficzna pułapkę, poszukuje się cech nieprzystających do całości, rys na portrecie, wydarzeń niepasujących do obrazka. W przypadku Zofii Radwańskiej -Paryskiej, pomimo wielu zawirowań historii, zwrotów akcji w życiowych dziejach, trudnych, często dramatycznych wyborów, nie udało się znaleźć śladów, które dodałyby pikanterii i wymiaru sensacji historii jej życia. A przecież sto lat to dość czasu…”

Książka jest próbą biografii, opartą na materiałach i dokumentach archiwalnych, rozmowach z członkami rodziny, osobami, które z nią pracowały, przyjaźniły się, a także na wspomnieniach własnych. Ilustrowana jest licznymi zdjęciami archiwalnymi, w dużej części niepublikowanymi.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: