Teraz Czytasz
Szczawnicki Redyk
16 października 2021

Szczawnicki Redyk

Iga Kaczmarczyk

Szczawnicki Redyk, który w tym roku odbędzie się 16 października, to dzień, podczas którego bacowie sprowadzają owce z hal maszerując ulicami Szczawnicy. To wyjątkowe święto dla lokalnej ludności i piękna tradycja regionu. Przyciąga licznych turystów chcących zobaczyć istne morze owiec wędrujących ulicami miasta i przejść wśród nich w towarzystwie górali i góralskiej muzyki.

Owce w Pieninach i Tatrach były od zawsze. Aktualnie, pasące się stada tak naprawdę podtrzymują tradycje regionalne i podnoszą atrakcyjność turystyczną regionu. Czy wyobrażacie sobie górskie hale bez owiec i bacówek?

Pobyt pasterzy z owcami na górskich halach rozpoczyna się w dzień św. Wojciecha, czyli 23 kwietnia – wtedy odbywa się redyk wiosenny. Wiosną gospodarze spisują i znakują swoje owce. Przekazują je bacy, który wraz z towarzyszącymi mu pomocnikami – juhasami wyruszają na hale. Pilnują tam i doglądają owiec, chronią je przed wilkami. Na czas wypasu baca i juhasi mieszkają w bacówce, która jest nie tylko schronieniem, ale i miejscem pracy: służy do wyrobu tak popularnych na Podhalu produktów z owczego mleka: oscypków, bundzu i żętycy.

Z kolei w dzień św. Michała Archanioła, 29 września, pasterze wyruszają ze zwierzętami do domów. Oczywiście data jest ruchoma, duże znaczenie ma pogoda i warunki panujące w danym roku na halach. Redyk jesienny zwany jest gwarowo „osod”, „łosod”, „łossod”. Nazwa pochodzi od nazwy osadzić, czyli odprowadzić owce do poszczególnych gospodarstw.

Zobacz Też

Zarówno wiosenne wyprowadzenie owiec na hale, jak i ich jesienny powrót w doliny to lokalne święta pełne folkloru i zabawy. Odbywają się występy zespołów regionalnych i degustacje lokalnych wyrobów. A rzeka owiec sunąca ulicami Szczawnicy robi wrażenie!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry