Szparagi w sosie orzechowym

Maj to początek długo wyczekiwanego sezonu na szparagi. Na stoiskach z warzywami ich zielone oraz białe główki wyłaniają się spośród wiosennych nowalijek, lasek rabarbaru i owoców agrestu. Skorzystajcie koniecznie z tego przepysznego czasu w roku, a ja – jak co miesiąc – spieszę do Was ze sprawdzonym przepisem idealnym na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Tym razem będą to szparagi w maśle orzechowym. I nie – nie musisz biec do sklepu po słoik masła orzechowego. Nauczę Cię jak w kilka minut przygotować je z prostych składników!   

Potrzebne będą: 

  • 100 g masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100g niesolonych orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • ½ łyżeczki pasty gochujang 
  • ½ limonki 
  • 300g zielonych bądź białych szparagów 
  • woda 
  • sól, cukier 

Działamy! 

W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego obrane ząbki czosnku oraz orzeszki ziemne, a po chwili – cukier trzcinowy, pastę gochujang oraz sok z limonki. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj je na małym ogniu przez około 4 minuty. Zdejmij rondelek z ognia i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj wszystkie składniki na prawie idealną pastę. Właśnie w ten sposób otrzymasz masło orzechowe!  

Teraz czas na szparagi! W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sól oraz cukier. Wrzuć do szparagi i gotuj je przez około 2 minuty. Wyjmij szparagi z wody i polej je przygotowanym wcześniej masłem orzechowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do szparagów mix orzeszków bądź skropić je oliwą extra virgin.  

Autor(ka):