Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka wzrasta w dość oryginalny sposób – przypomina bowiem palmę! Wytwarza długą, grubą, silnie ulistnioną łodygę, której wysokość dochodzi nawet do metra. Na szczycie wytwarza pióropusz z dużych liści, a wzdłuż pnia rosną małe główki liści.
Brukselki są potężnym źródłem cennych składników odżywczych. Można je gotować, smażyć, opiekać oraz marynować. Koniecznie wypróbuj poniższy, szybki i prosty przepis.
Potrzebne będą:
- 500 g brukselki
- 80 g liści bazylii
- 40 g liści mięty
- 1 szt. sałaty rzymskiej mini
- 50 ml soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 120 ml oliwy
- 100 g orzechów nerkowca
- 80 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Działamy!
Oczyść brukselkę ugotuj w osolonej i osłodzonej wodzie przez około 6 minut. Następnie przekrój je na połówki i podsmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw podsmażoną brukselkę do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie zrób sos. Czosnek pokrój na cieniutkie plasterki i zmieszaj wszystkie składniki (oliwę, czosnek, musztardę, sok z limonki, sól i pieprz) za pomocą rózgi.
Do miski wrzuć przebrane i ładne liście ziół i cienko pokrojoną sałatę rzymską, dorzuć brukselkę, dodaj sos. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na parę minut. Wyłóż wszystko na półmisek lub talerzyki. Zetrzyj obieraczką do ziemniaków parmezan i posyp porcje – im więcej tym lepiej! Dodaj dobre pieczywo i gotowe.