Bułeczki z żurawiną

Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów.

Jeśli pomyśleć o jej prozdrowotnych właściwościach, żurawina jawi się niemal jako „owoc renesansu”, wspomagający prawie każdy układ w organizmie. Proponuję zamknąć te witaminowe bomby o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku w pysznych, mięciutkich bułeczkach, które najlepiej na świecie smakują z masłem i… chipsami z bekonu.  

Potrzebne będą: 

  • 600 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 3 jajka (w tym jedno do posmarowania bułeczek) 
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g soli
  • 1/2 nasion z laski wanilii
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 100 g suszonej żurawiny

Działamy!

Mleko podgrzewamy do ok. 40°C, wlewamy do miski i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy kolejno: masło, cukier, sól, wanilię, kardamon, mąkę i wbijamy po jednym jajku. Ciasto wyrabiamy przez 15 min, przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Żurawinę namaczamy w letniej wodzie (by nie przypaliła się podczas pieczenia), odciśniętą dodajemy do wyrośniętego ciasta i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 15 porcji, formujemy kuleczki i układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminowym papierem do pieczenia. Odstawiamy do momentu, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 10 min w temp. 175°C.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »