Pieczone młode ziemniaki z parmezanem i oliwą
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/07/DSC3965-1-1024x683.jpg)
Na młode ziemniaki czekam przez cały rok. Są jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa – w połączeniu ze zsiadłym mlekiem, sadzonym jajkiem i garścią świeżego kopru tworzą smak, który pamiętam do dziś. Są również warzywem, które można przyrządzić na wiele przepysznych sposobów poświęcając na to zaledwie chwilę czas. Dzisiaj przychodzę do Was z takim właśnie […]
Gwarno, rojno, radośnie i do syta!
![Gwarno w Zakopanem - restauracja pod Gubalowka](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/06/Gwarno-w-Zakopanem-restauracja-pod-Gubalowka-1024x540.jpg)
Restauracja Gwarno u podnóża Gubałówki – gwarna atmosfera przepełniona duchem Tatr. Do syta! W Zakopanem jest wiele restauracji, ale tylko w Gwarno można znaleźć wyjątkowy smak, którego sekretem jest połączenie podhalańskiej kuchni z nutą piwa warzonego w Browarze pod Gubałówką. Wysokiej jakości dania, przygotowywane z lokalnych składników, są prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy dobrego smaku. Na […]
Restauracja Giewont z Kościeliska z gwiazdką Michelin
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/06/Restauracja-Giewont-Koscielisko-z-Gwiazdka-Michelin-8-1024x683.jpg)
Położona na granicy Zakopane i Kościeliska Restauracja Giewont zrealizowała marzenie niejednego restauratora. Znalazła się w przewodniku Michelin otrzymując jedną gwiazdkę. To chyba wymarzony prezent na zbliżające się 3 urodziny tego miejsca.Restauracja od swojego powstania starała się wyznaczać standardy i dbać o najwyższą jakość. Nowoczesne menu wpisuje się we współczesne trendy. Dania są minimalistyczne, wykorzystują lokalne […]
Pieczona botwinka w sosie teriyaki z jogurtem greckim
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/06/DSC4012-1-683x1024.jpg)
Czerwiec kojarzy mi się z czerwienią owoców i warzyw. Gdy tylko pojawią się na targu kupuję wyczekiwane przez cały rok przesłodkie truskawki, niemal bordowe czereśnie i kwaśne porzeczki. W mojej kuchni lądują też soczyste pomidory, chrupiące rzodkiewki i … botwinka, z której zrobisz nie tylko klasyczną zupę czy idealny na gorące dni chłodnik. Dzisiaj podzielę […]
Szparagi w sosie orzechowym
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/05/DSC4053-2-1-1024x683.jpg)
Maj to początek długo wyczekiwanego sezonu na szparagi. Na stoiskach z warzywami ich zielone oraz białe główki wyłaniają się spośród wiosennych nowalijek, lasek rabarbaru i owoców agrestu. Skorzystajcie koniecznie z tego przepysznego czasu w roku, a ja – jak co miesiąc – spieszę do Was ze sprawdzonym przepisem idealnym na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Tym […]
Pajasam
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/03/pajasam-przepis-683x1024.jpg)
Pajasam to tradycyjny i wyjątkowo smakowity deser kuchni indyjskiej. Mimo że składniki i przygotowanie mogą się nieco różnić w zależności od regionu, podstawowa idea pozostaje taka sama. Pajasam jest nie tylko pysznym deserem, ale także ma głębokie znaczenie kulturowe. Jest często podawany podczas festiwali i świąt, symbolizując obfitość i szczęście. Głównymi składnikami Pajasam są ryż, […]
Marcowy chlebek
![Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/03/przepis-na-chlebek-naan-1024x683.jpg)
Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do różnorodnych dań. Poznaj niezwykle prosty sposób jego przygotowania, wykorzystujący podstawowe składniki, które można znaleźć w prawie każdej domowej kuchni. Własnoręczne przygotowanie go w domu pozwala dostosować smak i składniki do własnych preferencji. Chlebek, który być może zaskoczy Cię swoim smakiem […]
Chipsy z topinamburu
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/02/chipsy-z-topinamburu-przepis-683x1024.jpg)
Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu. Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, to prawdziwa perełka w świecie warzyw, a jego delikatny smak sprawi, że szybko zapomnicie o tradycyjnych chipsach z ziemniaków. Potrzebne będą: Działamy! Starannie opłucz topinambur pod bieżącą wodą, a następnie osusz go za pomocą […]
Omlet cesarski Kaiserschmarrn
![PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2024/01/Omlet-cesarski-Kaiserschmarrn-przepis-683x1024.jpg)
Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem. Ten wyjątkowy omlet pochodzący z Austrii to połączenie puszystości z chrupkością orzechów i słodyczą suszonych owoców oraz powideł. Wypróbujcie koniecznie! Potrzebne będą: Działamy! Rodzynki i figę skrop rumem, a orzechy lekko podpraż na patelni. Żółtka oddziel od białek, a następnie […]
Boczniak mikołajkowy
![Zapiekanka z boczniakami - przepis](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2023/12/zapiekanka-z-boczniakami-boczniaki-przepis-683x1024.jpg)
Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze Zakoplanu mamy dla Was propozycję, która doskonale wpisuje się w atmosferę zimowej przyjemności. Przedstawiamy przepis na aromatyczną zapiekankę z boczniaków i sera raclette – pyszną, rozgrzewającą i pełną charakteru. Idealną na mikołajkowe spotkanie z bliskimi przy kubku gorącej herbaty. Przekonajcie […]