Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Chili con carne i czekolada
Chili con carne i czekolada

Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII…

Pieczony seler z miodowym sosem chili
Pieczony seler z miodowym sosem chilli

Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z…

Kapuśniak z jarmużu
Kapuśniak z jarmużu

Tradycyjny kapuśniak  powstaje z poszatkowanej, świeżej lub kiszonej, kapusty głowiastej. To jedna z najbardziej znanych…

Restauracja Marilor otwarta!

Radość z pysznego jedzenia! 12. lutego ruszyła nowa restauracja w Zakopanem –  Restauracja Marilor. To…

Modra kapusta z chili i z miodem

Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta…

Smażony camembert z burakami
Smażony camembert i buraki

Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole…

Cykoria i fistaszki
Cykoria z fistaszkami

Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach.…

Przepis Sławka Kardasia na ragout paprykowe
Ragoût paprykowe i mozzarella w panko

Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na…

Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie
Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to…

Polecane kawiarnie w Zakopanem - gdzie wypić kawę
Gdzie w Zakopanem WARTO wypić kawę?

W Zakopanem kawiarni i barów bez liku, są jednak miejsca, które są szczególnie warte uwagi.…