Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Przepis na Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn pietruszki – białe warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych. Tak naprawdę najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach – pasternak ma jaśniejsze z włoskami, pietruszka zaś ciemniejsze, błyszczące, bez włosków. Pasternak w smaku jest delikatniejszy. Charakteryzuje się łagodniejszym, słodkawym smakiem zbliżonym bardziej […]

Kwaśnica

Kwaśnica to jedno ze sztandarowych dań kuchni góralskiej, której bazą są takie produkty jak ziemniaki, kapusta, mięso (przede wszystkim baranina) i nabiał – również zawdzięczany głównie owcom. Hodowla tych zwierząt ma tutaj długą tradycję – ubogie gleby Podhala nie pozwalały na szeroki rozwój rolnictwa. W kuchni góralki bardzo często sięgały po kapustę – tak powstała […]

Pulpety jagnięce w sosie serowym

Pulpety jagnięce w sosie serowym

Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany! Na pulpety potrzebne będą: 1 kg mielonej jagnięciny 2x białe bułki namoczone w mleku 3x cebule pokrojone w kostkę 2x jajka 5 czubatych łyżek posiekanej natki sól i pieprz do smaku Do sosu potrzebujesz: 50 g masła 500 ml mleka ok. 6 czubatych łyżek […]

Rumowa baklawa z anyżem

Baklawa z anyżem przepis Sławka Kardasia

Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni Bliskiego Wschodu. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Słodka baklawa świetnie smakuje jako dodatek do kawy i […]

Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk, nieco już zapomniany rodzaj kotleta z mięsa mielonego – w czasach PRL był klasykiem ówczesnej kuchni! Bary mleczne, restauracje – wszędzie serwowano rumsztyki wołowe, najczęściej z podsmażaną cebulką i pieczarkami. Aktualnie nie będzie łatwo znaleźć restauracji, gdzie rumsztyk figuruje w karcie, ale wypróbujcie przepis w domu! Zamiast wołowiny sięgnijcie po aromatyczne mięso z jelenia. […]

Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle to przysmak znany w chyba każdym domu, świetne zarówno jako danie główne, przystawka czy deser. Wypróbujcie je w wyjątkowej, wytrawnej i wegetariańskiej wersji jesiennej – z cukinią i jakże smacznym o tej porze roku – sosem dyniowym. Potrzebne będą: Do przygotowania ciasta drożdżowego na parze: 40 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki 30 g […]

Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad w leniwy weekend. Proste i szybkie w przygotowaniu, znane wszystkim z babcinych obiadów, zabłysną na nowo w otoczeniu własnoręcznie zrobionego pesto! Potrzebne będą: Na pierogi: 500 g tłustego twarogu 2 jajka około 100 g mąki sól Na pesto: 100 ml oliwy extra virgin 50 g orzeszków pini lub […]

Burrata na słodko

Burrata na słodko

Burrata to włoski ser, typowy dla regionu Apulii, który wyglądem przypomina kulę mozzarelli. Ale kiedy przekroicie burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne są drobne kawałeczki sera. Burratę produkuje się z mleka krowiego lub bawolego, a produkcję zaczyna się podobnie jak mozzarelli i wielu serów, z podpuszczką używaną […]

Gulasz z jagnięciny

gulasz z jagnięciny

Czy wiecie, że nazwa tego tradycyjnego, węgierskiego dania pochodzi od pasterzy, którzy wypasali bydło? Bydło nazywano „gulya”, a pasterza, który je wypasał – „gulyás” [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt i tak aktualnie zamówicie gulasz w węgierskiej restauracji. Tradycyjny gulasz podawany jest z papryką […]

Curry warzywne ze szparagami

przepis na curry warzywne

Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym – świetnie komponują się z wieloma produktami. Koniecznie wypróbujcie proste i szybkie w wykonaniu warzywne curry. Potrzebne będą: 100 g boczniaka 200 g marchewki 400 […]