Teraz Czytasz
Pulpety jagnięce w sosie serowym
Pulpety jagnięce w sosie serowym

Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany!

Na pulpety potrzebne będą:

  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • 2x białe bułki namoczone w mleku
  • 3x cebule pokrojone w kostkę
  • 2x jajka
  • 5 czubatych łyżek posiekanej natki
  • sól i pieprz do smaku

Do sosu potrzebujesz:

  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • ok. 6 czubatych łyżek mąki
  • 200 g startego sera typu Grana Padano
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatołowej

Działamy!

Do mielonej jagnięciny dodaj wszystkie składniki – pamiętaj, aby odcisnąć bułki namoczone w mleku. Następnie bardzo dobrze wymieszaj. Gdyby masa mięsna była zbyt luźna możesz dodać więcej bułki tartej. Z gotowej masy uformuj pulpeciki, ich wielkość może być dowolna. Ja lubię rozmiar taki jak w Ikea… Gotowe kuleczki możesz skropić olejem rzepakowym, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i zapiekać w temperaturze 190°C przez ok. 18 minut lub usmażyć na patelni.

Teraz możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Zagrzej lekko mleko. W osobnym rondelku roztop masło i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko, nadal cały czas mieszając. Jeśli pojawią się grudki – nie poddawaj się! Nadal mieszaj, do czasu aż masa zgęstnieje. Zajmie to od 5 do 10 minut. Pod koniec dodaj starty ser oraz dopraw solą, pieprzem i gałką.

Zobacz Też
gulasz z jagnięciny

Gotowe pulpeciki polej ciepłym sosem serowym.

Bon appetit!

Fot. Pietruszka Fotografia
WordPress Zakopane: bystrzan.spaceSklep Narzędzia Ogrodnicze elmal.com.pl

Realizacja: montinea | marketing & graphic design Strony: Wydarzenia & Mapy Wszelkie prawa zastrzeżone © Paul Bystrzan 2021 - Paul Bystrzan

Przewiń Do Góry