Teraz Czytasz
Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe z pesto

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad w leniwy weekend. Proste i szybkie w przygotowaniu, znane wszystkim z babcinych obiadów, zabłysną na nowo w otoczeniu własnoręcznie zrobionego pesto!

Potrzebne będą:

Na pierogi:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • około 100 g mąki
  • sól

Na pesto:

  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 50 g orzeszków pini lub nerkowca
  • 100 g świeżej bazylii
  • 50 g sera owczego sera Pecorino Romano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i chilli do smaku

Działamy!

Aby przygotować pesto – wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Pesto odstaw na bok. Aby przygotować pierogi – twarogową masę serową możesz zmielić w młynku do mięsa lub po prostu dobrze wygnieść za pomocą widelca. Dodaj jajka, mąkę i 2 szczypty soli. Całość wymieszaj rękami.

Zobacz Też

Aby uniknąć przyklejania, stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką. Masę serową podziel na cztery części. Pojedynczą porcję oprósz mąką i zroluj wałek o średnicy mniej więcej 3cm. Następnie szpachelką lub nożykiem wykrawaj kluseczki po skosie. W garnku zagotuj wodę i lekko posól. Leniwe gotuj na małym ogniu partiami.

Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotowe leniwce nie powinny dryfować dłużej niż jedną minutę. Pierogi odcedź, przełóż na talerz i podawaj ze świeżym pesto, posypane serem i orzeszkami lub klasycznie na słodko – z masłem i cukrem.

Bon appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia
Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry