Trufle orzechowe
![Trufle orzechowe](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Trufle-orzechowe.jpg)
Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami można by zapełnić cały numer „Infogramu”. Niepozorne na pierwszy rzut oka, mają największą wartość odżywczą i energetyczną spośród wszystkich jadalnych owoców naszej strefy klimatycznej. Wyróżnia je spora zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości. Działają też jak naturalny afrodyzjak. A jeśli […]
Karnawałowa szakszuka z wanilią
![Karnawałowa szakszuka z wanilią](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Karnawałowa-szakszuka-z-wanilią.jpg)
Szakszuka od kilku lat przebojem zdobywa śniadaniowe stoły krajów świata. Prawo do oryginalnej receptury przypisuje sobie wiele krajów bliskiego wschodu – od Maroka, przez Jemen, aż po Izrael. Wszędzie tam występuje ona w nieco innych wersjach. Wspólnym mianownikiem szakszuk świata są jednak pomidory, jaja i pikantna nuta. „Wielki bałagan”, bo tak brzmi przetłumaczona z arabskiego […]
Heart by Amaro wkrótce w Zakopanem
![Road To The Nature Wojciecha Modesta Amaro](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Road-To-The-Nature-Wojciecha-Modesta-Amaro.jpg)
Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym, pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem. Wojciech Modest Amaro to prawdziwy pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w […]
Muhammara
![Muhammara](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Muhammara.jpg)
Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic innego jak szalenie smaczna pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Idealnie pasuje do kanapek, krakersów, a nawet… mięsa. Muhammara będzie też ciekawą alternatywą dla wszystkich, którzy nieco znudzili się hummusem. Pamiętajcie tylko, by pastę mocno skropić oliwą i posypać […]
Masło musztardowe
![Masło musztardowe](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Masło-musztardowe.jpg)
Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając kubki smakowe do ekstazy. Ot, choćby – masło. Na stołach można spotkać czosnkowe lub ziołowe, ja zaś chciałbym zaproponować bardzo proste i szybkie masło musztardowe. Idealnie sprawdza się jako samodzielne smarowidło do świeżego, chrupiącego pieczywa. Można również użyć go jako […]
Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą
![Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Makaron-ze-szparagami-mascarpone-i-pancettą.jpg)
Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy. Początkiem kwietnia nie mogę się już doczekać, kiedy na rynku warzywnym pojawią się ich dostojne wiązki. Wtedy też zazwyczaj wymyślam, co z nimi zrobię i z czym je połączę. W tym roku wybór padł na dość klasyczną i szybką w przygotowaniu propozycję. Niektórym może trochę […]
Indyk w szermuli
![Indyk w szermuli](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Indyk-w-szermuli.jpg)
Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i czosnek. Szermula używana jest tradycyjnie do ryb i mięsa, choć jej charakterystyczny smak nieźle komponuje się z też z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Ja jednak zachęcam, by sięgnąć po smaczne i dietetyczne mięso z indyka, które w takim akompaniamencie świetnie […]
Fasola z orzechami i granatem
![Fasola z orzechami i granatem](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/03/Fasola-z-orzechami-i-granatem.jpg)
Przepis na szybie i proste danie. Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej w ogóle nie odpinaliby nart i czas w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Zasmakuje też wegetarianom i weganom, którzy szukają wysokobiałkowego dania z charakterem. Bardzo pożywna czerwona fasola z powodzeniem zastępuje mięso, nie zakwaszając organizmu. Orzechy i ziarenka granatu to […]
Bułeczki z żurawiną
![Bułeczki z żurawiną](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Bułeczki-z-żurawiną.jpg)
Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów. Jeśli pomyśleć o jej prozdrowotnych właściwościach, żurawina jawi się niemal jako „owoc renesansu”, wspomagający prawie każdy układ w organizmie. Proponuję zamknąć te witaminowe bomby o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku w pysznych, mięciutkich bułeczkach, które najlepiej na świecie smakują z masłem i… chipsami z bekonu. […]
Cebulowe bhaji
![Cebulowe bhaji](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2020/04/Cebulowe-bhaji.jpg)
Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów. Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje się na wiosenne przesilenie. Tym bardziej, że nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Przykładem prostej i pysznej potrawy są bhaji, czyli placuszki z posiekanej cebuli. Bhaji to w hindi po prostu „warzywa”. Smażone w cieście stanowią pożywną przystawkę lub szybką […]