Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą
Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą

Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy. Początkiem kwietnia nie mogę się…

Indyk w szermuli
Indyk w szermuli

Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i…

Fasola z orzechami i granatem
Fasola z orzechami i granatem

Przepis na szybie i proste danie. Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej…

Bułeczki z żurawiną
Bułeczki z żurawiną

Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów. Jeśli pomyśleć o jej…

Cebulowe bhaji
Cebulowe bhaji

Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów. Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje…

Sałata rzymska z grilla
Sałata rzymska z grilla

Kto raz skosztuje grillowanej sałaty rzymskiej, szybko dodaje ją do listy ulubionych dań. Tym bardziej,…

Gotowane pory z serem roquefort
Gotowane pory z serem roquefort

Gotowanie to dla mnie poszukiwanie równowagi. Dlatego tym razem niskokaloryczne pory łączymy z wyrazistym i…

Najlepsze restauracje w Polsce nagrodzone na Gali Restaurant Week 2018
Najlepsze restauracje w Polsce nagrodzone na Gali Restaurant Week 2018

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Nagrodzonych…

Browar Watra – zakopiańska marka, którą zachwyciła się Polska

Jest w Polsce taki browar, do którego ludzie przyjeżdżają z drugiego końca kraju, by wychylić…