Teraz Czytasz
Muhammara

Muhammara

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Muhammara

Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę.

Wywodząca się z Syrii muhammara to nic innego jak szalenie smaczna pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich.

Idealnie pasuje do kanapek, krakersów, a nawet… mięsa. Muhammara będzie też ciekawą alternatywą dla wszystkich, którzy nieco znudzili się hummusem. Pamiętajcie tylko, by pastę mocno skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami, np. miętą, kolendrą, trybulą, natką pietruszki czy bazylią.

Potrzebne będą: 

Zobacz Też

  • 5 szt. czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 garści podprażonych orzechów włoskich
  • 1 mała łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 mała łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1/2 soku z limonki

Działamy! 

Umytą i osuszoną paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze do pieczenia skórką do góry. Pieczemy w 190°C przez ok. 25 minut, aż pojawią się wyraźne przypalenia. Upieczoną paprykę przekładamy do szczelnego pojemnika (np. garnka z pokrywką) i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry