Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Road To The Nature Wojciecha Modesta Amaro
Heart by Amaro wkrótce w Zakopanem

Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację…

Muhammara
Muhammara

Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic…

Masło musztardowe
Masło musztardowe

Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając…

Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą
Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą

Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy. Początkiem kwietnia nie mogę się…

Indyk w szermuli
Indyk w szermuli

Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i…

Fasola z orzechami i granatem
Fasola z orzechami i granatem

Przepis na szybie i proste danie. Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej…

Bułeczki z żurawiną
Bułeczki z żurawiną

Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów. Jeśli pomyśleć o jej…

Cebulowe bhaji
Cebulowe bhaji

Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów. Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje…

Sałata rzymska z grilla
Sałata rzymska z grilla

Kto raz skosztuje grillowanej sałaty rzymskiej, szybko dodaje ją do listy ulubionych dań. Tym bardziej,…

Gotowane pory z serem roquefort
Gotowane pory z serem roquefort

Gotowanie to dla mnie poszukiwanie równowagi. Dlatego tym razem niskokaloryczne pory łączymy z wyrazistym i…