Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Oscypek,-bundz-czy-gołka
Oscypek, bundz czy gołka, jak się w tym wszystkim połapać?

Być w Tatrach i nie skosztować oscypka to niemal jak zbrodnia. Dlaczego jednak jedne sery…

10 miejsc w ktorych warto zamowic jedzenie na wynos
10 miejsc w Zakopanem, w których warto zamówić dania na wynos

Zazwyczaj o tej porze roku restauracje w Zakopanem przygotowują się na nadchodzący weekend majowy. Jest…

Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem 1
Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem

Francuska klasyka. Orkiszowe naleśniki z sosem Suzette idealnie sprawdzą się po nartach czy wieczornym kuligu.…

Gazpacho z bundzem
Gazpacho z bundzem

Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna:…

Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort 3
Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort

Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za…

Trufle orzechowe
Trufle orzechowe

Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami…

Karnawałowa szakszuka z wanilią
Karnawałowa szakszuka z wanilią

Szakszuka od kilku lat przebojem zdobywa śniadaniowe stoły krajów świata. Prawo do oryginalnej receptury przypisuje…

Road To The Nature Wojciecha Modesta Amaro
Heart by Amaro wkrótce w Zakopanem

Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację…

Muhammara
Muhammara

Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic…

Masło musztardowe
Masło musztardowe

Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając…