Restauracja Marilor otwarta!

Radość z pysznego jedzenia! 12. lutego ruszyła nowa restauracja w Zakopanem –  Restauracja Marilor. To autorska propozycja nowoczesnej i lekkiej kuchni polskiej z nutą światowych inspiracji i bogactwem lokalnych składników. Jasne wnętrza pełne zakopiańskiej historii, z nowoczesnym sznytem i niezobowiązująca atmosferą wręcz emanują dobrą energią  i zapraszają, by znaleźć radość ze wspólnych chwil przy doskonałym […]

Modra kapusta z chili i z miodem

Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z nas zna ją w formie tradycyjnej surówki, ale przyrządzona na ciepło z miodem i chili nabierze zupełnie nowego smaku i będzie pysznym zaskoczeniem na Waszym […]

Smażony camembert i buraki

Smażony camembert z burakami

Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole podany z serem camembert. Ten najpopularniejszy z francuskich serów świetnie smakuje podany na ciepło – można go smażyć, grillować oraz zapiekać, a pod wpływem temperatury ser mięknie, a jego wnętrze staje się płynne. Przedstawiamy danie idealne na zimowe wieczory i […]

Cykoria z fistaszkami

Cykoria i fistaszki

Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach. Smakuje pysznie zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej i jest prawdziwą bombą witaminową, a sezon na nią trwa od listopada do kwietnia. Jeśli szukacie przepisu na szybką i oryginalną przekąskę na sylwestra czy uzupełnienie dania głównego […]

Ragoût paprykowe i mozzarella w panko

Przepis Sławka Kardasia na ragout paprykowe

Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna baza do naszego dania. Idealnego na jesień – sycącego, treściwego i rozgrzewającego. Z kolei mozzarella obtoczona i usmażona w panko, czyli lekkiej i chrupiącej panierce […]

Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort to świetne połączenie smaków. Roquefort, wytwarzany z mleka owczego, kremowy, jedwabisty z wyraźnymi żyłkami niebieskiej pleśni jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był […]

Gdzie w Zakopanem WARTO wypić kawę?

Polecane kawiarnie w Zakopanem - gdzie wypić kawę

W Zakopanem kawiarni i barów bez liku, są jednak miejsca, które są szczególnie warte uwagi. Poniżej lista tych, w których naszym zdaniem warto wypić kawę – na Krupówkach i z daleka od nich. Życie jest za krótkie, by pić kiepską kawę w kiepskich miejscach – tak można ująć zamysł naszego miniprzewodnika. Pochodzący z Afryki energetyzujący […]

Jagnięcina i beszamel w cukinii

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej i absolutna podstawa sztuki kulinarnej! Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV dzięki markizowi Louisowi de Béchameil. Powstaje z kilku prostych składników, jednak zwróćcie uwagę na dokładne przygotowanie. Sos beszamelowy doskonale komponuje się z mięsem i rybami – my połączymy go z jagnięciną i cukinią i szybko […]

Bryndzowe trufle na azjatyckiej sałatce z ogórka

Sałatka z bryndzą z azjatycką nutą

Bryndza to podpuszczkowy, miękki ser wytwarzany z mleka owiec. Powstaje na obszarze całych Karpat, ale obok oscypków i buncu jest jedną z podstaw i największych smakołyków kuchni Podhala. Sposób wytwarzania bryndzy podhalańskiej nie zmienił się od setek lat. Właściwości smakowe tego słonego i lekko pikantnego sera mogą się delikatnie różnić zależnie nawet od pory roku, […]

Restaurant week na Podhalu

Restaurant Week 2021 Podhale

Najnowsza edycja największego w Polsce festiwalu kulinarnego odbędzie się pod hasłem: “IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Jesteśmy przekonani, że zupełnie nie trzeba będzie Was do tego namawiać. Już od 9 do 27 czerwca będziecie mieli możliwość skosztowania pokazowych dań najlepszych restauracji. Tu można rezerwować miejsca: Restaurantweek.pl, spieszcie się, zanim wszyscy głodni i zmęczeni domowym jedzeniem […]