Chili con carne i czekolada
![Chili con carne i czekolada](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/05/chili-con-carne-czekolada-przepis-1024x683.jpg)
Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę? Maria na wiele dni pogrążyła się w transie, a po obudzeniu wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom, a od pogan otrzymała przepis! Aktualnie chili con czarne to popularna […]
Pieczony seler z miodowym sosem chilli
![Pieczony seler z miodowym sosem chili](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/04/pieczony-seler-chili-slawek-kardas-przepis-bubuja-1024x683.jpg)
Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji. Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą: 3 szt. selera olej, sól, pieprz 1 szt. białej rzepy 1 szt. cebuli dymki mała garść świeżej kolendry Do przygotowania miodowego sosu chilli potrzebne będą: 150 ml oleju rzepakowego […]
Kapuśniak z jarmużu
![Kapuśniak z jarmużu](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/03/kapusniak-z-jarmuzu-przepis-1024x683.jpg)
Tradycyjny kapuśniak powstaje z poszatkowanej, świeżej lub kiszonej, kapusty głowiastej. To jedna z najbardziej znanych zup kuchni polskiej, szczególnie góralskiej, gdzie znana jest jako kwaśnica, a także słowackiej (kapustnica) i ukraińskiej (капусняк). Co powiecie jednak na kapuśniak z jarmużu? Jarmuż to też odmiana kapusty – o długich, pomarszczonych liściach, której niezwykłe właściwości zdrowotne są coraz […]
Restauracja Marilor otwarta!
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/02/restauracja-marilor-zakopane-1-1024x683.jpg)
Radość z pysznego jedzenia! 12. lutego ruszyła nowa restauracja w Zakopanem – Restauracja Marilor. To autorska propozycja nowoczesnej i lekkiej kuchni polskiej z nutą światowych inspiracji i bogactwem lokalnych składników. Jasne wnętrza pełne zakopiańskiej historii, z nowoczesnym sznytem i niezobowiązująca atmosferą wręcz emanują dobrą energią i zapraszają, by znaleźć radość ze wspólnych chwil przy doskonałym […]
Modra kapusta z chili i z miodem
![](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/02/modra-kapusta-przepis-slawek-kardas-1-1024x683.jpg)
Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z nas zna ją w formie tradycyjnej surówki, ale przyrządzona na ciepło z miodem i chili nabierze zupełnie nowego smaku i będzie pysznym zaskoczeniem na Waszym […]
Smażony camembert i buraki
![Smażony camembert z burakami](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2022/01/przepis-slawka-kardasia-camembert-z-burakami-1024x683.jpg)
Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole podany z serem camembert. Ten najpopularniejszy z francuskich serów świetnie smakuje podany na ciepło – można go smażyć, grillować oraz zapiekać, a pod wpływem temperatury ser mięknie, a jego wnętrze staje się płynne. Przedstawiamy danie idealne na zimowe wieczory i […]
Cykoria z fistaszkami
![Cykoria i fistaszki](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2021/12/cykoria-fistaszki-przepis-szefa-kuchni-1024x683.jpg)
Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach. Smakuje pysznie zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej i jest prawdziwą bombą witaminową, a sezon na nią trwa od listopada do kwietnia. Jeśli szukacie przepisu na szybką i oryginalną przekąskę na sylwestra czy uzupełnienie dania głównego […]
Ragoût paprykowe i mozzarella w panko
![Przepis Sławka Kardasia na ragout paprykowe](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2021/10/zakoplan-przepis-ragout-paprykowe-mozarella-w-panko-1024x683.jpg)
Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna baza do naszego dania. Idealnego na jesień – sycącego, treściwego i rozgrzewającego. Z kolei mozzarella obtoczona i usmażona w panko, czyli lekkiej i chrupiącej panierce […]
Owocowy deser z miodem i serem Roquefort
![Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2021/09/zakoplan-przepis-owoce-ser-z-miodem-roquefort-683x1024.jpg)
Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort to świetne połączenie smaków. Roquefort, wytwarzany z mleka owczego, kremowy, jedwabisty z wyraźnymi żyłkami niebieskiej pleśni jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był […]
Gdzie w Zakopanem WARTO wypić kawę?
![Polecane kawiarnie w Zakopanem - gdzie wypić kawę](https://zakoplan.pl/wp-content/uploads/2021/08/gdzie-warto-wypic-kawe-w-zakopanem-1024x683.jpg)
W Zakopanem kawiarni i barów bez liku, są jednak miejsca, które są szczególnie warte uwagi. Poniżej lista tych, w których naszym zdaniem warto wypić kawę – na Krupówkach i z daleka od nich. Życie jest za krótkie, by pić kiepską kawę w kiepskich miejscach – tak można ująć zamysł naszego miniprzewodnika. Pochodzący z Afryki energetyzujący […]