Teraz Czytasz
Gulasz z jagnięciny

Gulasz z jagnięciny

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
gulasz z jagnięciny

Czy wiecie, że nazwa tego tradycyjnego, węgierskiego dania pochodzi od pasterzy, którzy wypasali bydło? Bydło nazywano „gulya”, a pasterza, który je wypasał – „gulyás” [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt i tak aktualnie zamówicie gulasz w węgierskiej restauracji.

Tradycyjny gulasz podawany jest z papryką i cebulą, jednak bogactwo dodatków i mięs sprawia, że każdy może wypracować i stworzyć swoją ulubioną wersję. Wypróbujcie jagnięcinę! Delikatne i aromatyczne mięso jagnięce sprawi, że gulasz zasmakuje wszystkim gościom.

Potrzebne będą:

  • 500 g mięsa jagnięcego pokrojonego w kostkę (najlepiej łopatka)
  • 40 ml oleju roślinnego (rzepakowego)
  • 400 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 300 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej)
  • 1 gałązka tymianku
  • 6 liści kafiru
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • garść świeżych liści mięty
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Działamy!

Zobacz Też

Paprykę, cebulę i mięso podsmaż na oleju. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, zmniejsz ogień i smaż około 10 minut. Następnie dodaj pomidory (koncentrat), smaż 5 minut i dodaj resztę przypraw. Zalej bulionem i duś jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby zamieszaj i dolej bulionu lub wody i powtarzaj tę czynność do miękkości mięsa. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany. Bon Appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry