Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z nas zna ją w formie tradycyjnej surówki, ale przyrządzona na ciepło z miodem i chili nabierze zupełnie nowego smaku i będzie pysznym zaskoczeniem na Waszym stole.
Potrzebne będą:
Działamy!
Główkę czerwonej kapusty obierz z liści zewnętrznych, opłucz, osusz i poszatkuj. Cebule obierz i pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej masło wraz z olejem rzepakowym i zkarmelizuj cebule wraz z pokrojonymi w kostkę gruszkami, chili i garścią żurawiny. Następnie dorzuć do rondelka poszatkowaną kapustę, a wszystko razem wymieszaj z miodem, octem i rozmarynem. Całość powinna się dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, aby kapusta się nie przypaliła. Pod koniec dopraw do smaku solą i pierzem, ewentualnie miodem.
Fot. Pietruszka Fotografia