Podhale od kuchni
Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.
Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty…
Zabaglione (zabajone) to tradycyjny włoski deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. W zależności od…
Czy wiecie, że „umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka? Umami został…
Przed nami pyszny weekend z Food Truckami! Rynek w Nowym Targu wypełni się po brzegi…
Dynia to prawdziwa królowa jesieni – krąży wokół nas jako klimatyczna dekoracja, symbol Halloween i…
Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn…
Kwaśnica to jedno ze sztandarowych dań kuchni góralskiej, której bazą są takie produkty jak ziemniaki,…
Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany! Na pulpety potrzebne będą:…
Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni…
Rumsztyk, nieco już zapomniany rodzaj kotleta z mięsa mielonego – w czasach PRL był klasykiem…