Teraz Czytasz
Boczek ze śliwkami i miodem

Boczek ze śliwkami i miodem

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz po wcześniejszym marynowaniu w solance – dzięki niej mięso będzie soczyste i miękkie oraz dłużej utrzyma świeżość.

Potrzebne będą:

Do przygotowania solanki:

  • 1 szklanka soli 
  • 4 l wody 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ząbków czosnku

Do boczku:

  • 2 kg surowego boczku
  • 4 jabłka
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 250 ml białego wina
  • świeżo mielony pieprz

Do sosu:

  • 100 ml miodu
  • 500 g śliwek bez pestek
  • 50 ml Brendy

Działamy!

Wodę z solą, resztą przypraw oraz czosnkiem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, następnie ostudź i włóż do niej boczek. Całość wstaw do lodówki na około 2 dni.  

Po tym czasie boczek wyjmij z zalewy, osusz i natrzyj świeżo mielonym pieprzem, solą, siekanym czosnkiem i świeżym rozmarynem. Przełóż mięso do brytfanki dodaj pokrojone jabłka, podlej białym winem i piecz pod przykryciem w 110 stopniach przez 5 godzin.

Zobacz Też

Gotowy boczek zawiń w papier pergaminowy i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i wstaw do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i piecz przez około 30 minut.

W rondlu rozgrzej miód, dodaj do niego świeże śliwki bez pestek i gotuj około 6 minut. Na koniec dodaj brandy i podpal, całość zamieszaj lekko jeszcze kilka razy i gotowe.

Boczek podawaj w sosie ze śliwkami. Świetnym dodatkiem będzie knedel na parze!

Fot. Pietruszka Fotografia

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry