Teraz Czytasz
Chłodnik arbuzowy

Chłodnik arbuzowy

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie i dodają energii. Czy jest coś bardziej charakterystycznego dla lata niż arbuz o słodkiej i soczystej konsystencji, który dosłownie rozpływa się w ustach?

Poniższy przepis na chłodnik z arbuzem to kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się na piknik na plaży, wakacyjny obiad w ogrodzie pełnym kwiatów czy na ciepłe wieczorne spotkania ze znajomymi. Wyrazistości chłodnikowi doda ser gorgonzola – skrywa się tam także ukryta niespodzianka: odrobina pikantnego chili. Sam zdecyduj jak bardzo chcesz wyostrzyć smaki.Początek formularzaDół formularza

Potrzebne będą:

  • 500 g posiekanego słodkiego, dojrzałego arbuza
  • 500 g posiekanych, dobrych, dojrzałych pomidorów bez skórki
  • kilka sztuk posiekanych zielonych oliwek
  • kilka sztuk posiekanych kaparów
  • 1 łyżka miodu
  • 80 ml oliwy
  • ½ lub 1 całe chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • ser typu gorgonzola piccante

Działamy!

Zobacz Też

Wszystkie składniki posiekaj (nie blenduj), zmieszaj, dopraw i odstaw na około 1 godzinę do lodówki. Biała, chrupka bagietka będzie świetnym dodatkiem.

Fot. Pietruszka Fotografia
Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry