Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają do nas z każdego warzywniaka, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi leniwe, których delikatny smak świetnie połączy się z kremowym sosem dyniowym, wnosząc ciepło i aromat tego sezonowego skarbu na twój talerz.
Potrzebne będą:
Na krem z dyni:
Na pierogi leniwe:
Działamy!
Zacznij od przygotowania kremowego sosu. Oczyszczoną z pestek dynię (ja nie obieram dyni ze skórki) pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przekrój na pół. W garnku rozgrzej olej, najpierw wrzuć cebulę i lekko ją zeszklij, a następnie dodaj kurkumę, chilli i czosnek, kilka razy zamieszaj, po czym wrzuć dynię. Smaż około 8 minut, dodaj bulion i gotuj ma średnim ogniu około 35 minut, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie dodaj masło, masło orzechowe, mleko kokosowe i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czas na przygotowanie pierogów! Twaróg dobrze rozgnieć lub zmiel i przełóż do miski. Białka jajek oddziel i ubij na sztywno. Żółtka dodaj do twarogu, dorzuć ze dwie szczypty soli, mąkę i wymieszaj masę serową. Następnie dodaj ubite białka i ponownie wymieszaj. W międzyczasie w garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Stolnicę lub po prostu blat kuchenny oprósz mąką. Przygotowaną masę serową podziel na 4 części. Dłonie oprósz mąką i roluj wałeczki o średnicy 3 cm. Nożykiem lub szpachelką krój je pod skosem tak, by wyszły kluski w kształcie rombów. Kluski wrzucaj partiami do lekko gotującej osolonej wody – są gotowe po minucie od wypłynięcia na wierzch wody.
Leniwe podawaj na kremowym sosie. Polecam całość okraszać pestkami dyni i oliwą extra virgin.
Fot. Pietruszka Fotografia