Teraz Czytasz
Smażony camembert i buraki

Smażony camembert i buraki

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Smażony camembert z burakami

Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole podany z serem camembert. Ten najpopularniejszy z francuskich serów świetnie smakuje podany na ciepło – można go smażyć, grillować oraz zapiekać, a pod wpływem temperatury ser mięknie, a jego wnętrze staje się płynne.

Przedstawiamy danie idealne na zimowe wieczory i spotkania ze znajomymi po dniu spędzonym na nartach – rozpływające się w ustach!

Potrzebne będą:

  • 2 szt. sera camembert
  • 4 szt. buraków
  • oliwa extra virgin do skropienia
  • sól, pieprz
  • 60 ml octu balsamicznego / 60ml
  • 60 ml miodu
  • gałązka świeżego tymianku

Działamy:

Nagrzej piekarnik do 190°C. Buraków nie obieramy – wyszoruj je dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie skrapiamy je oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem, po czy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w zależności od wielości buraków. Gotowe buraki studzimy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.

Zobacz Też

W rondlu rozgrzewamy miód wraz z octem – lekko redukujemy na małym ogniu. Pokrojone buraki wrzucamy do rondelka wraz z tymiankiem. Gotujemy, aż sos stanie się lekko klejący, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na osobnej, czystej, najlepiej teflonowej, patelni smażymy ser do miękkości z obu stron. Ser najlepiej podać na ciepłych buraczkach.

Bon appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry