Teraz Czytasz
Cykoria z fistaszkami

Cykoria z fistaszkami

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Cykoria i fistaszki

Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach. Smakuje pysznie zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej i jest prawdziwą bombą witaminową, a sezon na nią trwa od listopada do kwietnia.

Jeśli szukacie przepisu na szybką i oryginalną przekąskę na sylwestra czy uzupełnienie dania głównego na święta – duszona cykoria nada się idealnie! Własnoręcznie przygotowane masło orzechowe z fistaszków będzie świetnym dodatkiem.

Potrzebne będą:

  • 5 szt. cykorii
  • 20 ml oleju arachidowego do smażenia
  • 2 małe łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 ml cydru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 80 g masła

Działamy!

Masło roztop na patelni. Orzeszki wrzuć do robota kuchennego, dodaj roztopione masło i sól do smaku. Całość miksuj tylko chwilkę, tak aby w paście pozostały kawałki orzeszków. Masło orzechowe jest gotowe.

Następnie przekrój cykorie na pół. Opłucz w zimnej wodzie i starannie osącz. Rozgrzej na patelni olej arachidowy, a następnie ułóż warzywa na patelni stroną przekrojoną do dołu. Smaż przez kilka minut, aż uzyskasz złocisty kolor. Przewróć cykorie na drugą stronę i posyp cukrem, po czym poczekaj do momentu gdy cukier lekko się skarmelizuje. Wlej cydr na patelnię i gotuj około 5 minut, aż cykorie wchłoną połowę płynu.

Zobacz Też

Cykorie rozłóż na talerze i podaj z masłem orzechowym. Będą idealne zarówno jako osobne danie czy dodatek do ryby, drobiu i steka z antrykotu.

Bon Appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry