Teraz Czytasz
Pieczony seler z miodowym sosem chilli

Pieczony seler z miodowym sosem chilli

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Pieczony seler z miodowym sosem chili

Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji.

Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą:

  • 3 szt. selera
  • olej, sól, pieprz
  • 1 szt. białej rzepy
  • 1 szt. cebuli dymki
  • mała garść świeżej kolendry

Do przygotowania miodowego sosu chilli potrzebne będą:

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 szt. małej papryczki chilli
  • 30 g prażonego sezamu
  • 80 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

Działamy!

Seler obierz i pokrój na ćwiartki. Ułóż na blasze do pieczenia, skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Zabezpiecz folią aluminiową i piecz w temperaturze 170°C przez około 2 godziny –  po upływie tego czasu sprawdź czy seler jest już miękki.

Aby przygotować sos, w rondelku rozgrzej olej i w pierwszej kolejności wrzuć do niego czosnek i chilli. Następnie dorzuć i wymieszaj resztę składników.

Zobacz Też

Rzepę pokrój w słupki, cebulę dymkę pokrój na mniejsze kawałki, rzepę i dymkę przełóż do miski i wymieszaj z częścią sosu chilli.

Upieczony seler ułóż na dużym talerzu wraz rzepą i cebulką. Całość skrop sosem i posyp kolendrą. Polecam podawać z racuchami cebulowymi lub białym pieczywem – świetnie skomponuje się także z Twoją ulubiona kaszą.

Bon appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry