Kategoria: Podhale od kuchni

Przepis Sławka Kardasia na ragout paprykowe

Ragoût paprykowe i mozzarella w panko

Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna…
Read more
Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie

Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort…
Read more
cukinia jagniecina beszamel przepis slawka kardasia

Jagnięcina i beszamel w cukinii

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej i absolutna podstawa sztuki kulinarnej! Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV dzięki markizowi Louisowi de Béchameil. Powstaje z kilku prostych składników,…
Read more
Sałatka z bryndzą z azjatycką nutą

Bryndzowe trufle na azjatyckiej sałatce z ogórka

Bryndza to podpuszczkowy, miękki ser wytwarzany z mleka owiec. Powstaje na obszarze całych Karpat, ale obok oscypków i buncu jest jedną z podstaw i największych smakołyków kuchni Podhala. Sposób wytwarzania…
Read more
Restaurant Week 2021 Podhale

Restaurant week na Podhalu

Najnowsza edycja największego w Polsce festiwalu kulinarnego odbędzie się pod hasłem: “IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Jesteśmy przekonani, że zupełnie nie trzeba będzie Was do tego namawiać. Już od 9…
Read more
Chłodnik z botwinki z lekkim twistem

Chłodnik z botwinki z lekkim twistem

Najlepszy sposób na upał? Chłodnik. Prosty, smaczny i zdrowy – idealny na tę porę roku. Botwina to znany wszystkim, młody burak ćwikłowy, a dokładniej jego korzeń, delikatne liście oraz łodygi. Warto się…
Read more
Wiosenne ucztowanie przy Burrito

Wiosenne ucztowanie przy Burrito

Burrito powstało w północnym Meksyku. Podstawą tego dania jest duża tortilla pszenna, w którą zawija się mięso lub wkład warzywny. Jak głosi meksykańska legenda, w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921), w…
Read more
Harira-z-miodem

Harira z miodem

Harira to tradycyjna berberyjska zupa, która swoje korzenie ma w saharyjskiej części Maroko. Tam dnie są gorące, a noce zimne. Wówczas koczownicy ogrzewalni się aromatyczną potrawą, pełną przypraw i mięsa…
Read more
Gościnność-mam-po-Babci

Gościnność mam po Babci

o swojej restauracji, jedzeniu na wynos i góralskiej gościnności opowiedział nam Tomasz Gut, właściciel Zakopiańskiej W Zakopanem są takie miejsca, dla których przyjeżdża się nawet z Pomorza. Ba, Zimowa Stolica…
Read more
Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.