Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Restauracja-Regionalna-w-Nosalowy-Dwór-Resort&-SPA-świętuje-20-lecie
Restauracja Regionalna w Nosalowy Dwór Resort& SPA świętuje 20-lecie

Z okazji jubileuszu powstało „sentymentalne” menu składające się z najpopularniejszych, ulubionych przez Gości dań, które…

Pomidory-z-granatem-i-tymiankiem
Pomidory z granatem i tymiankiem

W lecie chętniej sięgamy po lekkie sałatki niż tłuste mięsa, dlatego tym razem proponuję coś…

Gravlax-z-łososia 
Gravlax z łososia 

Filet z łososia objawiający się na talerzu w rozmaitych odmianach to popularna podstawa wielu dań…

Oscypek,-bundz-czy-gołka
Oscypek, bundz czy gołka, jak się w tym wszystkim połapać?

Być w Tatrach i nie skosztować oscypka to niemal jak zbrodnia. Dlaczego jednak jedne sery…

10 miejsc w ktorych warto zamowic jedzenie na wynos
10 miejsc w Zakopanem, w których warto zamówić dania na wynos

Zazwyczaj o tej porze roku restauracje w Zakopanem przygotowują się na nadchodzący weekend majowy. Jest…

Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem 1
Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem

Francuska klasyka. Orkiszowe naleśniki z sosem Suzette idealnie sprawdzą się po nartach czy wieczornym kuligu.…

Gazpacho z bundzem
Gazpacho z bundzem

Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna:…

Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort 3
Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort

Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za…

Trufle orzechowe
Trufle orzechowe

Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami…

Karnawałowa szakszuka z wanilią
Karnawałowa szakszuka z wanilią

Szakszuka od kilku lat przebojem zdobywa śniadaniowe stoły krajów świata. Prawo do oryginalnej receptury przypisuje…