Harira z miodem

Harira to tradycyjna berberyjska zupa, która swoje korzenie ma w saharyjskiej części Maroko. Tam dnie są gorące, a noce zimne. Wówczas koczownicy ogrzewalni się aromatyczną potrawą, pełną przypraw i mięsa (zazwyczaj baraniny lub jagnięciny), która skutecznie rozgrzewała i syciła. Współcześnie harira przebojem zdobywa stoły, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i rozgrzewająca, co w zimowe podhalańskie wieczory bardzo się przyda. Chociaż można ją przygotować nawet w wersji wegańskiej, to ja proponuję bardziej klasyczną, na dobrej polskiej wołowinie.

Potrzebne będą:

  • 300g ciecierzycy
  • 200g soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 1l pulpy pomidorowej
  • 2szt. cebuli
  • 300g wołowiny pokrojonej w paski
  • 300g pokrojonego selera naciowego
  • 1 łyżka świeżej lub w proszku kurkumy
  • 80g świeżego imbiru
  • 1szt. małej papryczki chilli
  • 6 liści kafiru
  • odrobina cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki dobrego miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • garść świeżej kolendry
  • 500ml wody

Działamy!

Przygotowanie hariry musimy zaplanować z wyprzedzeniem, bo ciecierzycę trzeba namaczać minimum przez całą noc. W dzień przygotowania rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę razem z wołowiną. Następnie dodajemy kolejno pomidory, ciecierzycę, przyprawy i wodę. Gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę oraz seler i znowu gotujemy, tym razem aż zmięknie soczewica. Harirę podajemy posypaną świeżą kolendrą, świetnie pasują do niej też grzanki z serem brie.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Planszówkowe spotkania w Sokolni

Planszówkowe spotkania w Sokolni

W każdą niedzielę w godzinach 17:00–20:00 w Sokolni Towarzystwa Gimnastycznego Sokół w Zakopanem odbywają się otwarte spotkania z grami planszowymi. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią spędzać czas przy planszy

Czytaj dalej »
Zespół Watra

Koncert zespołu Watra

Muzycy tworzący zespół Watra rozpoczęli współpracę 23 lata temu – początkowo grali w restauracji Watra w Zakopanem, potem byli zapraszani do wielu znanych hoteli zakopiańskich. Duet tworzą wokalistka Agnieszka Jarzyna-Zielińska

Czytaj dalej »
Street Food Polska Festival 2025

Street Food Polska Festival 2025

Halo Nowy Targ! Od 25 do 27 kwietnia na Rynku zaparkują najlepsze food trucki z kuchnią z różnych stron świata. Będą potrawy hiszpańskiej, amerykańskiej, węgierskiej, azjatyckiej i polskiej. Dania mięsne

Czytaj dalej »