Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort to świetne połączenie smaków.

Roquefort, wytwarzany z mleka owczego, kremowy, jedwabisty z wyraźnymi żyłkami niebieskiej pleśni jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian – z pewnością wspaniale zaprezentuje się na Waszym stole.

Potrzebne będą:

  • 0,5 szt. słodkiego melona (minimum dwa rodzaje)
  • 2 szt. brzoskwini
  • 1 szt. gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków mięty
  • 80 g sera Roquefort
  • inne owoce – na przykład maliny, figi, borówki

Działamy!

Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Melony oczyszczamy ze skóry i pestek, z brzoskwini pozbywamy się pestki, z gruszek nasienie. Owoce kroimy według uznania i rozkładamy na szeroki talerz. Ser kroimy w cienkie plastry lub rozkruszamy na owoce. Całość skrapiamy płynnym miodem i posypujemy listkami mięty. Dla chrupkości polecam jeszcze dodanie pistacji.

Deser można podać również jako lekkie danie lub przekąskę. Owoce możemy dobrać według uznania, ale słodki, soczysty melon to podstawa – różne warianty tej sałatki zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Bon Appétit!

Autor(ka):