Teraz Czytasz
Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort to świetne połączenie smaków.

Roquefort, wytwarzany z mleka owczego, kremowy, jedwabisty z wyraźnymi żyłkami niebieskiej pleśni jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian – z pewnością wspaniale zaprezentuje się na Waszym stole.

Potrzebne będą:

  • 0,5 szt. słodkiego melona (minimum dwa rodzaje)
  • 2 szt. brzoskwini
  • 1 szt. gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków mięty
  • 80 g sera Roquefort
  • inne owoce – na przykład maliny, figi, borówki

Działamy!

Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Melony oczyszczamy ze skóry i pestek, z brzoskwini pozbywamy się pestki, z gruszek nasienie. Owoce kroimy według uznania i rozkładamy na szeroki talerz. Ser kroimy w cienkie plastry lub rozkruszamy na owoce. Całość skrapiamy płynnym miodem i posypujemy listkami mięty. Dla chrupkości polecam jeszcze dodanie pistacji.

Zobacz Też

Deser można podać również jako lekkie danie lub przekąskę. Owoce możemy dobrać według uznania, ale słodki, soczysty melon to podstawa – różne warianty tej sałatki zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Bon Appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry