Restauracja Regionalna w Nosalowy Dwór Resort& SPA świętuje 20-lecie

Z okazji jubileuszu powstało „sentymentalne” menu składające się z najpopularniejszych, ulubionych przez Gości dań, które pojawiały się w karcie restauracji na przełomie lat 2000-2020.

Restauracja Regionalna jest jedną z najbardziej znanych i lubianych miejsc na kulinarnej mapie Zakopanego. Malowniczo położona u stóp Nosala mieści się drewnianym budynku utrzymanym w tradycyjnym, góralskim stylu. Konstrukcja słupowo – płazowa sprawia, że przestrzeń jest otwarta sprzyjając biesiadowaniu. Wnętrza pełne regionalnych elementów, takich jak drewniane płazy, rzeźbienia na sosrębach, zbyrcoki, drewniane rzeźby, zabawki tworzą przytulny nastrój i zapraszają do spotkań przy stole. Liczne sportowe pamiątki przypominają o narciarskich tradycjach właścicieli. Sobotnie wieczory można tutaj spędzić przy dźwiękach góralskiej kapeli, a z okien można podziwiać widok wprost na Nosal.

Restauracja-Regionalna-w-Nosalowy-Dwór-Resort&-SPA-świętuje-20-lecie-3

Restauracja Regionalna, nazywana przez Gości miejscem z podhalańską duszą, zaprasza w kulinarną podróż po tradycyjnych smakach regionu. Kuchnia Restauracji Regionalnej nawiązująca do tradycyjnych lokalnych dań i składników od lat jest dostrzegana i uznana przez krytyków prestiżowego żółtego przewodnika Gault & Millau. Standardy najlepszych restauracji spotykają się tutaj z tradycyjną podhalańską gościnnością, w restauracji panuje przyjazna atmosfera i obsługa, z której restauracja jest znana. Miejsce to na stałe zagościło w sercach Gości licznie odwiedzających Zakopane. Menu usatysfakcjonuje nawet najbardziej wybredne podniebienia; w karcie znaleźć można wykwintną jagnięcinę i cielęcinę, tradycyjną kwaśnicę czy ręcznie lepione pierogi i domowe racuchy. Wśród dań jubileuszowej karty godne polecenia są żur na żytnim zakwasie, warkocz wieprzowy z regionalnym serem czy chrupiący placek grulowy lub gotowany sernik z malinami.

Warto wspomnieć, że to właśnie od otwarcia Restauracji Regionalnej w 2000 roku zaczęła się historia jednej z najbardziej znanych marek hotelowych na Podhalu jaką jest marka Nosalowy. Rok po otwarciu przy restauracji powstał kameralny hotel – Nosalowy Dwór, który do dziś jest ulubionym przez wielu Gości miejscem wypoczynku w Zakopanem. Hotel i Restauracja Regionalna na stałe wpisały się w krajobraz Zakopanego i są nadal, niezmiennie od 20 lat, jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc w stolicy Tatr.

Restauracja Regionalna
ul. Balzera 21 d
34-500 Zakopane
tel. +48 18 20 22 350

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »
Folk is now - marka ucudowane
Dobre bo zakopiańskie

Folk is now – marka ucudowane

ucudowane to młoda, podhalańska marka modowa z góralskim sercem, którą tworzy Dominika Rubiś. Jeśli chcesz mieć w szafie wyjątkowe bluzy z podhalańskim sznytem, dzięki którym nie zginiesz w tłumie, to

Czytaj dalej »
Papieska Majówka na Bachledówce

Papieska Majówka na Bachledówce

W niedzielę, 11 maja w malowniczym Sanktuarium Ojców Paulinów na Bachledówce odbędzie się XXI edycja Konkursu Góralskiej Pieśni Religijnej „Papieska Majówka na Bachledówce”. Wydarzenie rozpocznie się uroczystą Mszą Świętą o

Czytaj dalej »