Teraz Czytasz
Boczniak w panko z dipem tzatziki

Boczniak w panko z dipem tzatziki

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Boczniak-w-panko-z-dipem-tzatziki

Prosty przepis na efektywne i szybkie danie główne lub przekąskę. Boczniaki to smaczne i zdrowe grzyby, które doskonale imitują mięso. Z racji dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka oraz całego zestawu witamin i soli mineralnych są świetnym wyborem dla wegan i wegetarian. Wyjątkowo dobrze smakują z lekką i chrupiącą panierką panko z japońskiej bułki tartej (która absorbuje mniej tłuszczu) i greckim klasykiem: orzeźwiającym dipem jogurtowym tzatziki.

Potrzebne będą:

ok. 200 g boczniaków
2 jajka
mąka
panierka panko lub zwykła bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

na tzatziki:

200 g ogórka
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy extra virgin

Zobacz Też

Działamy!

Przygotowujemy grzyby: wybieramy płaskie kapelusze, a przerośnięte boczniaki kroimy na mniejsze. Roztrzepujemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Boczniaki panierujemy w kolejności: mąka, jajko, panierka i wrzucamy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy ok. 3 minuty i przekładamy na papierowy ręcznik. Aby zrobić tzatziki, ogórki ścieramy na grubej tarce, dodajemy jogurt, świeżo wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę extra virgin i wszystko mieszamy.Bon appétit!
Sławek Kardaś

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry