Teraz Czytasz
Rumowa baklawa z anyżem

Rumowa baklawa z anyżem

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Baklawa z anyżem przepis Sławka Kardasia

Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni Bliskiego Wschodu. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem.

Słodka baklawa świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis z aromatycznymi dodatkami – rumem i anyżem. Takiej baklawy na pewno jeszcze nie jedliście!

Potrzebne będą:

  • 500 g ciasta filo 
  • 600 g orzechów włoskich 
  • 5 g ziaren anyżu
  • 70 g cukru brązowego
  • 300 g masła klarowanego 

Do przygotowania syropu:

  • 300 ml miodu 
  • 40 ml wody 
  • 30 ml rumu

Działamy!

Zaczynamy od przygotowania syropu – wszystkie składniki, czyli miód, rum i wodę zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Zobacz Też

Następnie zmiksuj w malakserze orzechy, cukier i anyż (50g orzechów zostaw do posypania upieczonej baklawy).

Podgrzej masło i przygotuj pędzel – rozłożony płat ciasta przesmaruj z obu stron roztopionym masłem. Nałóż na jeden brzeg posmarowanego ciasta część masy orzechowej, lekko ugnieć i zwiń rolkę (orzechów powinno wystarczyć na 4 rolki). Zwinięte ciasto ułóż na posmarowanej masłem blaszce do pieczenia z rantami – rolki powinny do siebie przylegać dość ciasno. Całość przed pieczeniem posmaruj jeszcze raz masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 °C na około godzinę. Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem miodowym i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw ciasto do przestudzenia, najlepiej na całą noc.

Bon appétit!

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry