Teraz Czytasz
Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle to przysmak znany w chyba każdym domu, świetne zarówno jako danie główne, przystawka czy deser. Wypróbujcie je w wyjątkowej, wytrawnej i wegetariańskiej wersji jesiennej – z cukinią i jakże smacznym o tej porze roku – sosem dyniowym.

Potrzebne będą:

Do przygotowania ciasta drożdżowego na parze:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 0,5 kg mąki
  • 30 g cukru
  • 70 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny (opcjonalnie)
  • sól (pół małej łyżeczki)

Do przygotowania farszu:

  • 200 g pokrojonej w kostkę cukinii
  • 100 g pokrojonego w kostkę bakłażana
  • 1 szt. pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 ząbki zgniecionego czosnku
  • 50 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Do przygotowania sosu:

  • 100 g posiekanej cebuli
  • 500 g pokrojonej dyni
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g masła
  • kilka szczypt kurkumy
  • chilli do smaku (ja daję 1 sztukę)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 ml wody
  • sól, pieprz do smaku

Działamy!

Najpierw przygotuj farsz – rozgrzej masło, dorzuć wszystkie składniki i podsmaż około 8 minut. Dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia.

Aby przygotować knedle, w lekko podgrzanym mleku rozpuść 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostudzenia. Po około 15 minutach wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami, tj. pozostałą mąką, cukrem, jajkiem, skórką z cytryny, solą oraz rozpuszczonym masłem. Ciasto dokładnie ugnieć i uformuj kulkę, posyp mąką, włóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4-6 równych części. Z każdej z nich dokładnie uformuj gruby placek. Ważne, by kulki dobrze wyrobić – tak, by nie pękły podczas gotowania. W każdym placku zrób głęboką dziurkę, a następnie dodaj łyżkę nadzienia. Sklej boki i uformuj knedla, oprósz go mąką. Gotuj na parze około 16 minut .

Zobacz Też

Aby przygotować sos, podgrzej olej i masło, a następnie wrzuć wszystkie składniki wraz z przyprawami i smaż około 10 minut. Po tym czasie podlej wodą i gotuj do miękkości. Pod sam koniec dodaj śmietankę i zblenduj sos do aksamitnej konsystencji (w razie konieczności dodaj wodę).

Gotowe knedle polej sosem dyniowym i posyp wedle uznania orzechami lub pestkami.

Bon Appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia

WordPress Zakopane: bystrzan.spaceSklep Narzędzia Ogrodnicze elmal.com.pl

Realizacja: montinea | marketing & graphic design Strony: Wydarzenia & Mapy Wszelkie prawa zastrzeżone © Paul Bystrzan 2021 - Paul Bystrzan

Przewiń Do Góry