Kurki w sosie whiskey 

Po kulinarnych symbolach lata – szparagach, bobie oraz rabarbarze – przyszedł czas na kurki – żółte niczym słońce grzyby, które w sierpniu brylują nie tylko w sezonowych menu restauracji, ale i coraz częściej w naszych kuchniach. Aktualnie kurki znajdziecie bez problemu na targowiskach, w zieleniakach, ale też w pobliskich iglastych lasach o piaszczystym podłożu.  

Kurki są jednak troszkę wymagające! Czasami podchodzimy do nich jak pies do jeża, bo oczyszczenie ich z piasku, który gromadzi się w ich blaszkach, nie należy do najłatwiejszych zadań. Myślę jednak, że ich delikatnie pieprzowy smak, gdy soczyste zachrupią w sosach, omletach czy zupach, wynagradza cały ten trud. W sierpniu mam dla Was przepis, który sprawi, że je pokochacie! To przepis na kurki w sosie whiskey – idealnie nadający się do klusek, ziemniaków, kasz czy też jako sos do mięsa, a nawet na zimno na kanapkę!  

Potrzebne będą: 

  • 0,5 kg świeżych kurek 
  • 100 g masła 
  • 10 ml oliwy 
  • 300 ml śmietany 30% 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 80 ml whiskey 
  • Natka pietruszki 
  • Sól, pieprz 

Działamy! 

Kurki oczyść delikatnie pędzelkiem, a następnie wypłukaj dokładnie w zimnej wodzie. Wyłów kurki łyżką cedzakową, przełóż je na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbek czosnku w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z połową masła i zeszklij na niej najpierw cebulę, a następnie dodaj plasterki czosnku. Wszystko zalej whiskey. Gdy alkohol już odparuje, dodaj śmietanę i całość gotuj przez około minutę. Następnie dodaj kurki i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pozostałą połowę masła i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem – mile widziana jest również natka pietruszki. 

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: