Po kulinarnych symbolach lata – szparagach, bobie oraz rabarbarze – przyszedł czas na kurki – żółte niczym słońce grzyby, które w sierpniu brylują nie tylko w sezonowych menu restauracji, ale i coraz częściej w naszych kuchniach. Aktualnie kurki znajdziecie bez problemu na targowiskach, w zieleniakach, ale też w pobliskich iglastych lasach o piaszczystym podłożu.
Kurki są jednak troszkę wymagające! Czasami podchodzimy do nich jak pies do jeża, bo oczyszczenie ich z piasku, który gromadzi się w ich blaszkach, nie należy do najłatwiejszych zadań. Myślę jednak, że ich delikatnie pieprzowy smak, gdy soczyste zachrupią w sosach, omletach czy zupach, wynagradza cały ten trud. W sierpniu mam dla Was przepis, który sprawi, że je pokochacie! To przepis na kurki w sosie whiskey – idealnie nadający się do klusek, ziemniaków, kasz czy też jako sos do mięsa, a nawet na zimno na kanapkę!
Potrzebne będą:
- 0,5 kg świeżych kurek
- 100 g masła
- 10 ml oliwy
- 300 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml whiskey
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Działamy!
Kurki oczyść delikatnie pędzelkiem, a następnie wypłukaj dokładnie w zimnej wodzie. Wyłów kurki łyżką cedzakową, przełóż je na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbek czosnku w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z połową masła i zeszklij na niej najpierw cebulę, a następnie dodaj plasterki czosnku. Wszystko zalej whiskey. Gdy alkohol już odparuje, dodaj śmietanę i całość gotuj przez około minutę. Następnie dodaj kurki i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pozostałą połowę masła i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem – mile widziana jest również natka pietruszki.