Nowy Rok 2025 witamy z serduchem! A dokładniej z przepysznym gulaszem z gęsich serc! Choć gęsina kojarzona jest przede wszystkim z listopadem i dniem Świętego Marcina, to w styczniu chciałby Wam udowodnić, że początek roku to również świetny czas by rozkoszować się tym wyjątkowym mięsem, które nie tylko świetnie smakuje, ale również jego spożywanie jest szczególnie korzystne dla naszego zdrowia.
Gęsina to wyjątkowo smaczne i chude mięso – idealne dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Choć zawiera sporo kalorii, to bogata jest w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym omega 3 i omega 6 oraz witaminy. Dodatkowo to jeden z najbardziej ekologicznych rodzajów mięsa – gęsi nie mogą być hodowane przemysłowo, dlatego też hodowane są zgonie z rytmem natury, ekologicznie i karmione naturalnymi paszami.
Co ciekawe, Polska jest jednym z największych na świecie producentów gęsiny na świecie, choć my jako Polacy spożywamy jej wyjątkowo mało. Czas to zmienić! Dlatego też w styczniu przygotowałem dla Was przepis na gulasz z gęsich serc. Mam nadzieję, że wypróbujecie go w swojej kuchni!
Potrzebne będą:
1 kg gęsich serc
2 łyżki gęsiego tłuszczu
200 g cebuli
400 ml czerwonego wina
4 ząbki czosnku
Przyprawy: Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 litr wywaru warzywnego
100 g masła
Działamy!
Gęsie serducha dobrze oczyść. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę, a następnie serca.
Całość zalej winem czerwonym – wino powinno się zredukować do połowy. Dodaj przyprawy, a następnie wlej wywar. Przykryj pokrywką i gotuj około 2 godziny na małym ogniu. Cały czas kontroluj ilość płynu. W razie potrzeby – dolej wywaru.
Serca są gotowe, gdy będą miękkie. Do gotowego gulaszu wrzuć zimne masło i energicznie zamieszaj. Dopraw do smaku i gotowe!