Teraz Czytasz
Marcowy chlebek

Marcowy chlebek

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do różnorodnych dań. Poznaj niezwykle prosty sposób jego przygotowania, wykorzystujący podstawowe składniki, które można znaleźć w prawie każdej domowej kuchni. Własnoręczne przygotowanie go w domu pozwala dostosować smak i składniki do własnych preferencji.

Chlebek, który być może zaskoczy Cię swoim smakiem i teksturą, będzie świetnie smakować z oliwą i czosnkiem lub, co szczególnie polecam, z pastą muhammara, którą również znajdziesz wśród moich przepisów na zakoplan.pl.

Potrzebne będą:

  • 400 g pszennej mąki 00
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 7 g drożdży
  • 15 g cukru
  • 10 ml oliwy
  • 150 g wody
  • 10 g soli

Działamy!

Potrzebujesz tylko miski i patelni, ale przygotowania warto rozpocząć dzień wcześniej… Do miski wlej wodę, jogurt, cukier i drożdże – wszystko razem wymieszaj, a następnie dodaj sól i mąkę, ponownie wymieszaj, a na koniec dolej oliwę i rękoma wygnieć ciasto. Pozostaw je zakryte folią w misce i odstaw, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Zobacz Też

Przed smażeniem chlebka, ciasto wyjmij z lodówki około 30 minut wcześniej. Podziel je na małe porcje (około 60 g każda) i wyrób z nich małe bułeczki. Za pomocą wałka lub ręcznie ugnieć z nich małe placki o grubości około pół centymetra. Chlebki smaż na suchej patelni, z każdej strony do zarumienienia.

Fot. Pietruszka Fotografia

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry