Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort

Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za tym idzie chłodnych wieczorów. Zmiana aury wpływa też na nasz jadłospis, w którym przyda się coś rozgrzewającego. Jednym z moich ulubionych połączeń smaków na październikowe chłody to słodka gruszka z naturalnym miodem lipowym zestawiona z wytrawnym serem roquefort. Całość podana na chrupiącej chałce sprawia, że nawet pierwszy śnieg nie taki straszny!

Potrzebne będą:

  • 4 kromki chałki
  • 2 szt. jajka
  • 100 g masła
  • 2 gałązki posiekanego tymianku
  • 2 szt. słodkie gruszki
  • 200 g Roquefort
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml miodu lipowego
  • Sól i pieprz do smaku

Działamy!

Zaczynamy od uprażenia orzechów. Rozgrzewamy piekarnik do 155C. Na blasze do pieczenia rozkładamy orzechy i pieczemy 8 minut, po czym przekładamy je do miody i zostawiamy do ostygnięcia. Gruszkę dzielimy na 4 plastry krojąc wzdłuż. Smarujemy ją miękkim masłem z jednej strony i pieczemy 12 minut w 190C, aby była lekko przypalona i miękka.

Kromki chałki moczymy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy ją z obu stron na maśle i odstawiamy na ręcznik papierowy. Kładziemy na niej ser i zapiekamy w piekarniku tak, aby ser się lekko roztopił. Wyjmujemy całość z piekarnika, dodajemy gruszkę, polewamy miodem z orzechami i… zajadamy się w najlepsze! 

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »