Przepis na szybie i proste danie.
Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej w ogóle nie odpinaliby nart i czas w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Zasmakuje też wegetarianom i weganom, którzy szukają wysokobiałkowego dania z charakterem.
Bardzo pożywna czerwona fasola z powodzeniem zastępuje mięso, nie zakwaszając organizmu. Orzechy i ziarenka granatu to samo zdrowie, a ziołowa feeria z nutką chilli nadaje całości wyrazistego smaku.
Potrzebne będą:
Działamy!
Fasolę przez noc moczymy w zimnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym (można też ugotować ją w osolonej wodzie). W rondlu lub na patelni podsmażamy cebulę z chilli, przyprawami oraz połową orzechów włoskich. Gotową zaprawę wraz z octem dodajemy do fasoli i gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Na koniec dodajemy resztę orzechów, świeżą kolendrę i ziarenka granatu.