Fasola z orzechami i granatem

Przepis na szybie i proste danie.

Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej w ogóle nie odpinaliby nart i czas w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Zasmakuje też wegetarianom i weganom, którzy szukają wysokobiałkowego dania z charakterem.

Bardzo pożywna czerwona fasola z powodzeniem zastępuje mięso, nie zakwaszając organizmu. Orzechy i ziarenka granatu to samo zdrowie, a ziołowa feeria z nutką chilli nadaje całości wyrazistego smaku.

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg suchej czerwonej fasoli
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 lub 3 papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżki octu granatu lub jabłkowego
  • 150 ml oliwy do smażenia
  • 300 g młodych orzechów włoskich, prażonych
  • 2 duże garście świeżej kolendry
  • 1 granat
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Działamy!

Fasolę przez noc moczymy w zimnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym (można też ugotować ją w osolonej wodzie). W rondlu lub na patelni podsmażamy cebulę z chilli, przyprawami oraz połową orzechów włoskich. Gotową zaprawę wraz z octem dodajemy do fasoli i gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Na koniec dodajemy resztę orzechów, świeżą kolendrę i ziarenka granatu. 

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: