Gazpacho z bundzem

Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna: gazpacho!

Przygotowanie tej pysznej, zimnej i pożywnej zupy rodem z gorącej Andaluzji zajmuje dosłownie chwilę (chyba że nie macie blendera i wszystko kroicie ręcznie). Co więcej, dzięki samemu blendowaniu bez gotowania, warzywa nie tracą cennych witamin i minerałów. Do gazpacho warto dodać bundz – ser wytwarzany na Podhalu z owczego mleka, który przypomina mozarellę. Taki świeży bundz prosto z bacówki nie ma sobie równych!

Potrzebne będą: 

  • 300 g pomidorów
  • 150 g papryki
  • 150 g ogórków zielonych
  • 1 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • chili – według uznania
  • kilka liści świeżej bazylii
  • bundz

Działamy! 

Wybieramy najlepsze, najbardziej świeże warzywa. Czyścimy je i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki (oprócz bundzu) umieszczamy w blenderze i niezbyt długo miksujemy. Doprawiamy do smaku i schładzamy. A jeśli nie chcecie czekać, wystarczy dodać kostki lodu. Gazpacho podajemy w miseczkach z dodatkiem bundzu, skropione oliwą i sokiem z limonki.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »