Gravlax z łososia 

Filet z łososia objawiający się na talerzu w rozmaitych odmianach to popularna podstawa wielu dań w restauracjach i domach. Jest to też częsta propozycja obiadowa dla dzieci, które tę akurat rybę darzą sporą sympatią. Co to jest jednak ten gravlax?

Jak wiele z dań nowoczesnej kuchni wywodzi się z prozaicznej potrzeby konserwacji pożywienia, której w tym wypadku Skandynawowie dokonywali poprzez peklowanie. Średniowieczni rybacy solili owoce swojego połowy, a następnie zakopywali w piasku, gdzie nawilżany morskimi falami łosoś fermentował. W dzisiejszej kuchni ten proces został uproszczony, ułatwiając przygotowanie smacznej i świeżej przekąski, idealnej na letnie popołudnia.

Jeśli zaś najdzie Cię ochota na gravlax, ale niekoniecznie jego samodzielne przygotowanie, to zapraszam do nowej restauracji przy ul. Piłsudskiego 4, gdzie od początku lipca rusza bistro Bubuja, a w nim moje autorskie menu, w którym znajdziesz gravlax i wiele innych propozycji.

Potrzebne będą:
filet z łososia (najlepiej dzikiego lub ekologicznego) ze skórą około 1000 do 1500g
grubo ziarnista sól morska 400g 
cukier trzcinowy 200g 
świeży koperek około 4 pęczki 
pieprz świeżo mielony 

Działamy!
Posiekaj koperek wraz z łodygami – może go być naprawdę dużo. Sól, cukier, koperek i pieprz wymieszaj w misce. Połowę mieszanki wyłóż na dno pojemnika w którym ułożysz łososia skórą do dołu – pojemnik musi być płaski i głęboki na tyle, żeby można było pokryć rybę pozostałą warstwą mieszanki. Zasypaną rybę zafoliuj szczelnie i wstaw do lodówki na około 40 godzin. Po tym czasie wytworzy się płyn, w którym ryba będzie się marynować. Łososia wycieramy do sucha – powinien być już znacznie twardszy niż surowy. Gotowy gravlax pokrój pod kątem w cienkie plastry i ułóż na liściach sałaty. Teraz pozostaje tylko nalać lampkę dobrego rieslinga i zajadać ze świeżym pieczywem i masłem.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »