Harira z miodem

Harira to tradycyjna berberyjska zupa, która swoje korzenie ma w saharyjskiej części Maroko. Tam dnie są gorące, a noce zimne. Wówczas koczownicy ogrzewalni się aromatyczną potrawą, pełną przypraw i mięsa (zazwyczaj baraniny lub jagnięciny), która skutecznie rozgrzewała i syciła. Współcześnie harira przebojem zdobywa stoły, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i rozgrzewająca, co w zimowe podhalańskie wieczory bardzo się przyda. Chociaż można ją przygotować nawet w wersji wegańskiej, to ja proponuję bardziej klasyczną, na dobrej polskiej wołowinie.

Potrzebne będą:

  • 300g ciecierzycy
  • 200g soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 1l pulpy pomidorowej
  • 2szt. cebuli
  • 300g wołowiny pokrojonej w paski
  • 300g pokrojonego selera naciowego
  • 1 łyżka świeżej lub w proszku kurkumy
  • 80g świeżego imbiru
  • 1szt. małej papryczki chilli
  • 6 liści kafiru
  • odrobina cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki dobrego miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • garść świeżej kolendry
  • 500ml wody

Działamy!

Przygotowanie hariry musimy zaplanować z wyprzedzeniem, bo ciecierzycę trzeba namaczać minimum przez całą noc. W dzień przygotowania rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę razem z wołowiną. Następnie dodajemy kolejno pomidory, ciecierzycę, przyprawy i wodę. Gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę oraz seler i znowu gotujemy, tym razem aż zmięknie soczewica. Harirę podajemy posypaną świeżą kolendrą, świetnie pasują do niej też grzanki z serem brie.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »