Indyk w szermuli

Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu.

Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i czosnek. Szermula używana jest tradycyjnie do ryb i mięsa, choć jej charakterystyczny smak nieźle komponuje się z też z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Ja jednak zachęcam, by sięgnąć po smaczne i dietetyczne mięso z indyka, które w takim akompaniamencie świetnie sprawdzi się na grillu, pikniku i rodzinnym obiedzie.

Potrzebne będą: 

  • 400 g piersi z indyka

Szermula:

  • łyżka mielonego imbiru
  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta cynamonu
  • mała garść natki pietruszki
  • dwie łyżki drobno posiekanej mięty
  • dwie łyżki drobno posiekanej kolendry
  • łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy extra virgin
  • sól, pieprz czarny

Winegret:

  • 100 ml oliwy extra virgin
  • sok z jednej małej limonki
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • jedna mała kiszona cytryna pokrojona w małą kostkę
  • posiekana papryczka habanero (wg uznania)

Działamy! 

Mieszamy składniki marynaty. Oczyszczamy pierś indyka i kroimy na małe (3-4 cm) kawałki. Mięso przekładamy do miski z szermulą i porządnie mieszamy, aż wszystkie kawałki będą obtoczone przyprawami. Odstawiamy do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej na noc). Przygotowujemy winegret: oliwę mieszamy z sokiem z limonki i dodajemy resztę składników. Indyka smażymy na patelni przez ok. 3 min. z każdej strony lub nabijamy na patyki i grillujemy. Gotowe mięso przekładamy do miski i delikatnie polewamy winegretem. Resztę sosu podajemy osobno.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »