Już 2 lipca Nosalowy Park Hotel & Spa Zakopane zaprasza na wyjątkowe wydarzenie – Letnią Ucztę z Mikołajem Reyem. Na stole zagoszczą potrawy, którymi delektował się w Wilanowie sam Jan III Sobieski. Wszystko w nowoczesnej interpretacji i biesiadnej, dworskiej atmosferze.
Pięciodaniowa, serwowana kolacja z królewskim menu z jesiotrem i gęsiną w roli głównej, pasztetem allaputrina z barszczem cytrynowym, wybornym, staropolskim chłodnikiem i wyjątkowym deserem – Arkasem Sobieskiego, z najlepszymi winami, zabierze nas w podróż do źródeł staropolskiej kuchni, której bogactwo i wyobraźnia zaskakują do dziś!
Kuchnia staropolska inspiruje najlepszych szefów kuchni. Powstawała na dworach zamożnej polskiej szlachty i arystokracji. Najstarsza książka kulinarna i zbiór przepisów w historii polskiej „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku książąt Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, sięga XVII wieku. Wyobraźnia ówczesnych mistrzów kulinarnych była niezbędna, by zaspokoić apetyty i oczekiwania najzamożniejszych rodów tego okresu i ich licznych gości, a obfitość i egzotyczność dostępnych produktów zaskakuje szefów kuchni nawet dziś.
Ucztę poprowadzi i ubarwi swoimi opowieściami Mikołaj Rey – kulinarny podróżnik, smakosz i entuzjasta dobrej kuchni, pasjonat gotowania, juror kulinarnych konkursów i festiwali, finalista pierwszej polskiej edycji Master Chef’a, a do tego potomek znanego rodu i znawca historii, który jak nikt przybliży barwne opowieści najznamienitszych polskich rodów. Przygotowane przez niego menu uzupełnią najlepsze wina wyselekcjonowane przez Zbigniewa Kmiecia – znanego polskiego eksperta win.
2 lipca w Nosalowy Park Hotel & Spa, wspólnie z Mikołajem Reyem zakosztujemy staropolskiej kuchni obecnej na wystawnych ucztach samego Jana III Sobieskiego.
Rezerwacja miejsc: rezerwacjapark@nosalowy.pl; nosalowypark@nosalowy.pl