Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą

Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy.

Początkiem kwietnia nie mogę się już doczekać, kiedy na rynku warzywnym pojawią się ich dostojne wiązki.

Wtedy też zazwyczaj wymyślam, co z nimi zrobię i z czym je połączę. W tym roku wybór padł na dość klasyczną i szybką w przygotowaniu propozycję. Niektórym może trochę przypominać carbonarę, a to za sprawą pancetty – charakterystycznego w smaku, miękkiego boczku, który zazwyczaj dojrzewa przez 80 dni. Do tego delikatny, kremowy mascarpone i oczywiście niskokaloryczne szparagi – mój ulubiony powiew wiosny i zdrowia na talerzu.

Potrzebne będą: 

  • kilka łyżeczek oliwy
  • spora łyżka masła
  • 250 g szparagów oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki
  • 200 g pancetty pokrojonej w kostkę
  • 200 g sera mascarpone
  • 6 łyżek świeżo starego parmezanu
  • 500 g makaronu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól (wg uznania)

Działamy! 

Oliwę i masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy pancettę i szparagi. Smażymy około 6 minut – aż się zarumienią i staną chrupkie. Dodajmy mascarpone i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Gotujemy makaron (koniecznie al dente), odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy sos, pietruszkę, parmezan, wszystko mieszamy i gotowe!

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »