Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem. Ten wyjątkowy omlet pochodzący z Austrii to połączenie puszystości z chrupkością orzechów i słodyczą suszonych owoców oraz powideł. Wypróbujcie koniecznie!
Potrzebne będą:
- 3 jajka
- 30 ml mleka
- 50 g mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g masła
- Szczypta soli
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonej figi
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g migdałów
- 20 ml rumu
- 80 g powideł jabłkowych lub owocowych
- 40 g miodu lub cukier puder
Działamy!
Rodzynki i figę skrop rumem, a orzechy lekko podpraż na patelni.
Żółtka oddziel od białek, a następnie wymieszaj z cukrem i kolejno dodaj mąkę i mleko, po czym za pomocą rózgi utrzyj do gładkiej konsystencji. Białka ubij na puszystą pianę. Za pomocą szpatułki silikonowej połącz delikatnie masę białkową z żółtkową.
Teraz rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła. Rozgrzane masło koniecznie rozprowadź po całej powierzchni patelni, a następnie rozlej na niej masę jajeczną. Mieszankę bakaliową rozsyp równo po całym omlecie. Omlet smaż na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie przerzuć go na drugą stronę.
Uwaga! Nic się nie stanie, jeśli omlet się rozerwie – w następnym kroku i tak musisz go porozrywać na małe kawałki (takie na „kęsy”) za pomocą dwóch widelców. Porozrywane kawałki przewracaj tak, by dosmażyły się z każdej strony.
Na koniec przekładamy je na talerz, polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z powidłami lub musem jabłkowym, a nawet i bitą śmietaną!
Fot. Pietruszka Fotografia