Smaki Podhala: Bundz

Październik to ostatni moment, by skosztować prawdziwego, owczego bundzu – zwanego góralską mozzarellą. Kolejna okazja dopiero na wiosnę.

Bundz – podobnie jak oscypek czy bryndza – to ser z owczego mleka. Jest jednak znacznie bardziej delikatny i nie tak intensywny w smaku. Najczęściej bywa porównywany do mozzarelli, którą przypomina konsystencją i wyglądem. Świeży bundz zaskakuje lekko słodkim smakiem – zupełnie innym niż ten, z którym kojarzymy oscypka. Wystarczy jednak zostawić go na kilkanaście dni w lodówce, a dojrzeje, nabierając kwaskowatego posmaku.

Od bundzu wszystko się zaczyna

Bundz to pierwszy ser, który powstaje na bacówce. Do ciepłego owczego mleka tuż po udoju dodaje się naturalny enzym – podpuszczę, która ścina mleko. W gwarze bacowskiej ten proces nazywa się „klaganiem”. Następnie serowe grudki są wyławiane i ręcznie formuje się z nich duże bryły, które przypominają sporej wielkości bochenki chleba. Zawinięty w płótno bundz wiesza się na kilka godzin na ścianach bacówki, by ociekł z serwatki. Co ciekawe, cały proces wytwarzania bundzu na Podhalu cały czas odbywa się w tradycyjny sposób.

Zanim owce wrócą z hal

Bundzu warto poszukać w bacówkach lub na maślanym targu w Zakopanem jeszcze w październiku, zanim redyk wróci z hal. Owce, w przeciwieństwie do krów, nie doją się w zimie, więc na kolejny świeży bundz trzeba będzie poczekać do maja.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »